1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Климатичните промени и как Европа да се справя с тях: дискусия в Бургас

Климатичните промени и как Европа да се справя с тях: дискусия в Бургас

Двадесета конференция, организирана от БТА в рамките на инициативата ѝ „Българските гласове за Европа“

Климатичните промени и как да се справим с тях са тема на дискусията на 20 май (петък), която БТА организира в Пресклуба си в Бургас – градът, откъдето стартира инициативата си „Български гласове за Европа“, която Агенцията изпълнява с подкрепата на Европейския парламент.

Конференцията се очаква да открият евродепутатът Ева Майдел, заместник- министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, кметът на Бургас Димитър Николов, заместник-областният управител на Бургас Пламен Янев и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Борбата срещу изменението на климата и щетите върху околната среда са важни въпроси за България, Европейския съюз и света. Нужни са единна стратегия и всекидневни действия – както от ЕС, така и от всяка страна - членка. Европа може и трябва да продължи да води света по пътя към устойчивост и климатична неутралност. България има своите ангажименти в тази сфера: въпросът е за конкретните стъпки.

klimatichni promeni

В дискусията ще бъдат засегнати теми като Европейския зелен пакт; кръговата икономика, влиянието на климатичните промени върху земеделието, опазването на природата и биоразнообразието, и конкретните действия, които трябва да бъдат предприети; ролята на националните и местните власти, на бизнеса и на НПО-сектора, подкрепата на ЕС за научни изследвания и иновации, свързани с климата и климатичните изменения.

diskusiq

Когато бе представен Европейският зелен пакт, твърдях, че това не е толкова климатичен план, а една икономическа програма за устойчиво развитие.  Днес, в контекста на войната в Украйна и усилията за енергийна независимост от Русия, можем да твърдим, че Зеленият пакт прераства в една геополитическа доктрина, каза за БТА евродепутатът Ева Майдел. Енергийните и икономическите политики не просто целят да намалят негативното ни въздействие върху природата. Те са обвързани с далеч по-пряко и непосредствено засягащата цел на Европа да постигне енергийна независимост и в същото време самодостатъчност. В противен случай рискът от прекъсване на енергийните доставки наистина би означавал масови фалити и рязко обедняване в Европейския съюз. За България, разбира се, е важно с увеличаването на геополитическото измерение на климатичните и енергийни политики да отчетем и променения им фокус: използването на местни енергийни източници става фактор от наистина първостепенно значение.

В дискусията ще се включат Георги Стефанов – експерт в областта на политиките за изменения на климата и началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по климатични политики в Министерски съвет, Ивелина Василева - експерт и бивш министър на околната среда и водите , Весна Балтина  - заместник-кмет на Бургас, проф. Севдалина Турманова – председател на Сдружение "Регионален академичен център на БАН“, доц. д-р Александър Димитров, ръководител на Катедра "Екология и опазване на околната среда" в Университета "Проф. д-р Асен Златаров"- Бургас, д-р Стоилко Апостолов – управител на Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, Апостол Дянков – ръководител Програма „Климат и енергия“ на Световния фонд за дивата природа  (WWF) -  България, Радостина Ценова и Спас Узунов от Българска фондация Биоразнообразие, Павлин Димитров – управител на остров Света Анастасия, Весела Николова – управител на Butlers Coffee&Kitchen в Бургас и др.

klimat

Дискусията ще бъде излъчвана в социалните мрежи на БТА: във Фейсбук (https://www.facebook.com/events/972834369905030) и в YouTube:   https://youtu.be/QY6ptjfj0GI

Събитието се организира в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, на която БТА партнира с инициативата си "Български гласове за Европа" , с подкрепата на Европейския парламент.

За повече информация следете сайта на инициативата:  https://europe.bta.bg/


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.