1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Климатичното затопляне може да намали размера на рибите

Климатичното затопляне може да намали размера на рибите

Съдържанието на кислород във водата за тях е важен енергиен източник

Климатичното затопляне не променя само температурата и съдържанието на кислород във водите на световните океани. То може да намали сериозно размера на рибите, които обитават водите, съобщава публикувано в неделя изследване, цитирано от АФП.

Един от ключовите елементи за размера на рибите и морските безгръбначни животни е нуждата им от енергия. От момента в който средата им не е в състояние да я осигури, рибите престават да растат.

Съдържанието на кислород във водата за тях е важен енергиен източник. "Получаването на достатъчно кислород е постоянно предизвикателство за рибите. Колкото е по-голяма рибата, толкова по-голяма е необходимостта й", обяснява биологът Даниел Поули от Центъра за изследване на рибата към университета във Ванкувър, Британска Колумбия, Канада.

"По-топъл океан с по-малко кислород, какъвто ще го направят климатичните промени, ще усложни задачата на най-големите риби, които първи ще престанат да растат", добавя той.

Поули и неговите колеги опитват да изработят модел на въздействието на затоплянето върху повече от 600 вида риби по два общоприети сценария за периода 2001 – 2050 г.
Според изчисленията им, средното покачване на температурите на дъното на океана ще остане минимално /няколко стотни от градуса на десетилетие/ също както намаляването на концентрацията на кислород, отбелязва БГНЕС.

Във всички случаи "произтичащите от това промени в условията за достигане на максимална тежест на тялото са изненадващо големи", подчертават изследователите в труда, публикуван в британското списание Нейчър клаймът чейндж /Nature Climate Change/.

Общо взето средното максимално тегло ще намалее от 14 до 24% между 2001 и 2050г., според учените. Това е еквивалентът между 10 и 18 кг за средно 77 килограмов човек.
Най-засегнат ще се окаже Индийският океан /24%/, следван от Атлантика /20%/ и Тихия океан /14%/ доколкото се отнася до тропичаските и умерените зони.

"Изследването показва, че ако не се намалят емисиите на парниковите газове, последиците за морските екосистеми ще бъдат много по-тежки, отколкото се смяташе досега", твърдят изследователите, още повече, че други човешки въздействия, като свръхулова на риба и замърсяването, може да засилят явлението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.