1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кръгова икономика - инструмент за бързо възстановяване

Кръгова икономика - инструмент за бързо възстановяване

Обсъдиха възможностите по време на уебинар

Кръговата икономика е една от най-важните теми, които се разглеждат от европейските институции в контекста на Зелената сделка. Наскоро Европейският парламент прие и своето становище относно Новия план за действие за кръговата икономика. Това каза Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България по време на онлайн семинар. В Новия план за действие има редица мерки за нас като потребители и граждани, допълни Стойчев.

Теодор Стойчев:

"В Плана има много важни мерки за нас като потребители и граждани. Наблюдаваме феномен в последните години - производителите залагат например по-кратък цикъл на живот на продуктите, коити купуваме и малко след изтичането на законо гарантирания им срок те се повреждат и не могат да бъдат използвани по съответно подобаващия начин. Тази порочна практика ще бъде прекратена, ще имаме и по-дълго валидно право за поправка на продуктите, които използваме. А и след като те вече не са годни, ще могат правилно да се рециклират."

Планът за действие за кръговата икономика има 35 законодателни и незаконодателни мерки, които обхващат периода 2020 - 2023 година.

Маргрете Аукен, група на Зелените/Европейски свободен алианс, ЕП:

"Всъщност оказва се, че консумираме храна, колкото за три планети. Необходимо е да намалим консумацията на материали. Трябва да можем да използваме интелигентни решения, нови технологии и какво ли още не. Ако не намалим консумацията си на ресурси, какво ще оставим за внуците си? Агенцията за околна среда на Европейския съюз от години изследва този проблем и говори за устойчиво развитие и за възможностите, които предоставя кръговата икономика."

Целта е да се намали продукцията на отпадъци, не само да се рециклира, но да има и повторна употреба. Кръговата икономика не трябва да стимулира циркулацията на токсични материали, поясни Аукен. Повече по темата в програмата на Агро ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.