1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Димов участва в откриването на минерален водопровод от с. Бързия до Берковица

Министър Димов участва в откриването на минерален водопровод от с. Бързия до Берковица

През последните години в общината са изпълнили проекти за общо около 35 млн. лева

Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес участва в откриването на нов водопровод, който отвежда минерална вода от село Бързия до град Берковица, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Проектът се изпълнява по Инвестиционната програма „Минерални води" на Националния доверителен екофонд (НДЕФ) към МОСВ.

Водопроводът e изпълнен по проект „Изграждане на водопровод за минерална вода от сондаж при Минерална баня с. Бързия до Минерална баня гр. Берковица". Той отвежда минералната вода от сондаж №1 до минералната баня в централния парк „Свети Георги" в града. Дължината на водопровода е 7786 метра. Общата стойност на проекта е 1,040 млн. лв., като от тях 520 хил. лв. са финансиране от НДЕФ, а другата половина от средствата е целево финансиране от държавния бюджет. В парка общината изгради и чешма с минерална вода, която ще може да се ползва от жителите на града.

„Местните общности са тези, които управляват живота си и знаят най-добре как да се справят с обкръжаващата среда. С изпълнението на този проект ще се привлекат туристи и ще се развива районът. Тази инвестиция е първа стъпка - малка, но много важна", каза министър Димов по време на откриването. Той добави, че има възможност в общината да се съчетае зимен ски туризъм заедно със спа туризъм, но за целта трябва да се развие съответната инфраструктура.

„Това е проект, реализиран с усилията на колегите от МОСВ и с личното съдействие на премиера Борисов", подчерта министър Петя Аврамова. От името на премиера тя изказа поздравления към гражданите на Берковица, които ще ползват новата придобивка. „За правителството, премиера и всички нас в изпълнителната и законодателната власт е изключително важно да работим за балансираното развитие на регионите", заяви министър Аврамова.

Според кмета на Берковица Милчо Доцов през последните години в общината са изпълнили проекти за общо около 35 млн. лв., но в този той оцени големия бъдещ потенциален ефект за населението в района. „Привличането на инвеститори и развитието на балнеотуризма е от основните цели на общината заедно с културния и фестивален туризъм. Така откриваме нови работни места, повишаваме доходите и качеството на живот на хората", допълни кметът и благодари на МОСВ, МРРБ и правителството за подкрепата. Кметът съобщи, че общината ще съфинансира с 50% изграждането на отклонения от водопровода за бъдещи бизнес начинания. Обектът вече има разрешение за ползване. Минералната вода на Бързия е хипотермална, слабоминерализирана и без замърсители, има добри лечебно-профилактични свойства.          

От 2016 г. НДЕФ управлява пилотна схема на Инвестиционната програма „Минерални води" в подкрепа на общините за ефективно използване на ресурсите. Програмата се прилага в изпълнение на Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор в Република България от 2012 г. и по-конкретно на „Стратегия за управление на дейностите при минералните води".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.