1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Росица Карамфилова: Щастлива съм да видя, че лабораторията, в която съм се обучавала като студент, ще даде и на вас толкова добра подготовка

Министър Росица Карамфилова: Щастлива съм да видя, че лабораторията, в която съм се обучавала като студент, ще даде и на вас толкова добра подготовка

На събитието бяха открити девет реновирани лаборатории, като четири от тях са предназначени за учебни цели

„Щастлива съм да видя, че лабораторията, в която съм се обучавала като студент в този университет, ще даде и на вас поне толкова добра практическа подготовка, колкото и на мен.“ Така министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се обърна към присъстващите студенти при откриването на обновени лаборатории в катедра „Органична химия“ към Химикотехнологичния и металургичен университет в София.

Ректорът на ХТМУ проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова се обърна към студентите с думите: "За нас винаги е радост, когато се срещаме с добрите примери за успели випускници на ХТМУ. Щастлива съм, че имаме възможността да Ви предоставим практика и знание в толкова съвременни условия. Така ще можете да последвате добрите примери, преминавайки с желание през всички степени на висше образование и да намерите поле за професионална изява, както в сферата на технологиите, така и като част от управлението на важните процеси в държавата."

Министър Карамфилова подчерта важната подкрепа получена от Министерството на образованието и науката, благодарение на която е осъществена модернизацията на лабораториите. Предстои те да бъдат оборудвани по проект за изследователските университети, а предприетите ремонтни дейности ще осигурят подобряване на средата за 4 водещи катедри в университета.

На събитието бяха открити девет реновирани лаборатории, като четири от тях са предназначени за учебни цели, а другите пет лаборатории ще бъдат изследователски - две за докторанти и млади учени от катедрата и три лаборатории ще бъдат част от изследователската инфраструктура, която е предвидена по проекта за изследователски университет, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост.

„Инвестиции в инфраструктура като тази за образование и наука са изключително важни, тъй като пряко допринасят за подобряване качеството на образованието. Това е начин младите специалисти да бъдат подкрепени в развитието си“ – изтъкна в заключение министър Карамфилова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.