1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Сандов: Работим за насърчаване на електрическата мобилност в България

Министър Сандов: Работим за насърчаване на електрическата мобилност в България

Ще се намали замърсяването на въздуха и на градския шум чрез въвеждането на нискоемисионни зони в централните части

Работим за насърчаване на електрическата мобилност в България. Това заяви вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време откриването на кръгла маса „Транспортът на бъдещето - чиста енергия на справедлива цена“. Събитието е организирано от ръководителя на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов и Аутомотив клъстер България.

Вицепремиерът Сандов посочи, че реформата на електромобилността е включена в Плана за възстановяване и устойчивост и посочи, че той е определен да отговаря за координиране на политиките за развитие на електромобилността в България. „Ще се ускори изграждането на зарядна инфраструктура и на електрификацията на превозните средства, което ще доближи България до европейските дългосрочни цели за намаляване на емисиите парникови газове. Ще се намали замърсяването на въздуха и на градския шум чрез въвеждането на нискоемисионни зони в централните части“, каза още той.

Министърът съобщи, че трябва да има 10 000 зарядни станции, в които всеки да може да зарежда електромобила си.

„Това прави една плътна мрежа за зареждане, която се фокусира върху основните места, където са необходими станции, включително 20-30 хъба за бързо зареждане по основни пътни артерии. Публични точки за зареждане на електромобили ще бъдат изградени и в централните градски части в над 50 града, както и в големите жилищни квартали“, уточни той.

По думите му, към 2026 г. се цели в България да се движат поне 30 000 електромобила. За сравнение към края на 2020 г. те са само 3 000. Той добави, че това ще са нови електромобили, но също така се развива вторичният пазар, така че част от тях ще са и „втора ръка“.

Вицепремиерът Сандов съобщи, че ще се подготви Закон за насърчаване на електрическата мобилност в България. „В рамките на това тримесечие създаваме специализирана комисия за развитие и насърчаване на електромобилността, която ще изготви модел на опростена регулация за насърчаване на изграждането на зарядни станции и през есента заедно с всички заинтересовани страни ще се създаде дългосрочна визия към новия закон“, поясни той.

„30% от замърсяването с ФПЧ в градските зони се дължат на транспорта. Трябва да се въведат нискоемисионни зони в поне в три български града и с покритие на населението от поне 1,5 милиона граждани“, изтъкна министър Сандов и добави, че България като цяло е намалила драстично парниковите газови спрямо референтната 1988 г. , но в сектор „Транспорт“ са се увеличили с 40% спрямо същия период.“

“Вярвам, че след няколко години ще видим нова и трайна положителна тенденция в електромобилността и аз ще работя това да стане реалност”, обобщи министър Сандов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.