1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Сандов се срещна с кмета на София Йорданка Фандъкова

Министър Сандов се срещна с кмета на София Йорданка Фандъкова

За първи път се осигурява национално финансиране от 47 млн. лв. за създаването на национален механизъм за инвестиции в подобряване качеството на въздуха

Нужни са общи усилия и съвместни инициативи за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София, около това се обединиха вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, които проведоха работна среща.

Министър Сандов отбеляза, че ръководството на МОСВ е наследило наказателни процедури от Европейската комисия (ЕК), като за да бъдат прекратени някои от тях, е необходимо действие и от страна на общините. Обсъдени бяха спешни мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух с оглед наказателното дело срещу България в Европейския съд в Люксембург.

Столична община изпълнява две програми за безплатна подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво. Едната се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, а другата по програмата „Лайф“. По ОПОС около 1000 са подменените печки на дърва и въглища на домакинства в последните 4 месеца, подписаните договори за подмяна с домакинства са над 5500, а новопостъпилите заявления от граждани са над 1400. Тези резултати отчете кметът на София, като подчерта, че и в момента гражданите могат да подават заявления за включване.

Министър Сандов посочи, че за първи път се осигурява национално финансиране от 47 млн. лв. за създаването на национален механизъм за инвестиции в подобряване качеството на въздуха. Споделената визия на Министър Сандов бе, че „подобрявайки качеството на атмосферния въздух, осигуряваме по-благоприятна среда за живот и спасяваме човешки животи“. От Столична община изразиха готовност да кандидатстват с проекти за облагородяване на 134 т. нар. кални точки в междублоковите пространства през 2022/2023 г., подмяна на отоплителни инсталации на твърдо или дизелово гориво на училища и детски градини, както и изграждане на соларни системи на покриви на общински сгради.

 „София е градът с най-голяма готовност за въвеждане на нискоемионни зони“, заяви зам.-кметът по екология на Столична община Десислава Билева. Подготвени са две зони (център и широк център) и се подготвя наредбата, която ще регламентира движението на автомобили в тях в периодите за превишения на нормите на ФПЧ.

Министър Сандов сподели, че се обследват възможности за осигуряване на големи складови площи, на които да престоява дървесината, предназначена за продажба за огрев. Инициативата е свързана с изискването за отопление да се използват сухи дърва, което намалява чувствително фините прахови частици, които се отделят при горене.

Министърът Сандов подчерта, че разделното събиране е изключително важно и е основна част от новата политика на МОСВ, която ще бъде провеждана в сферата на управление на отпадъците на национално ниво, особено в частта за повишаване на обема и подобряване на качеството на разделно събраните отпадъци. В тази връзка министърът отправи препоръка към СО да предприеме в съкратени срокове възможните мерки, особено в посока разширяване и подобряване на възможностите за разделно събиране на отпадъците и разработването на нов механизъм с допълнителни стимули за гражданите.

„Столична община е готова да подпомага различни пилотни проекти, които ще увеличат процента на разделното събиране“, заяви в отговор кметът Фандъкова.

Обсъдени бяха и предизвикателствата по отношение на проекта на Столична община за управление на отпадъците, предвид последните решения на съда по процедурни въпроси за финализиране на този проект.

Министър Сандов информира кмета, че от страна на ОПОС е приключена оценката на проектното предложение,  внесено през август 2021 г. за изграждане на ВиК инфраструктура в кварталите „Бенковски“, „Драгалевци“, „Кръстова вада - Изток“, „Обеля“, „Симеоново“ и „Суходол“, както и агломерации Нови Искър и Банкя. Вече е изготвен проектодоговор за безвъзмездна финансова помощ, чието подписване е възможно още в рамките на този месец. Столична община изпълнява проект за изграждане на канализация в изброените квартали, както и дооборудване на ПСОВ- Кубратово, на обща стойност 140 млн. лв., от които 94 млн. лева са финансирани по ОП „Околна среда 2014-2020“ със срок за изпълнение декември 2023 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.