1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мораториумът върху сделките с държавни земи по Черноморието спира археологическите разкопки

Мораториумът върху сделките с държавни земи по Черноморието спира археологическите разкопки

Снимка:

Това е позицията на национална асоциация "Българско Черноморие"

Проектът за мораториум върху сделките с държавни земи по цялото Черноморие, който спешно мина през регионалната парламентарна комисия ден след внасяне на предложението от Михаил Миков от БСП на 3 юли, е на път да блокира работата по археологическите разкопки, както и тяхното опазване. Причината е, че всички археологически паметници и текущи разкопки по Черноморието попадат върху държавни земи. Това е позицията на национална асоциация "Българско Черноморие". Друго тяхно опасение е, че забраната ще попречи и за сключване на нови концесии на плажове по морето.

Комисията по регионално развитие прие на първо четене миналата седмица проектомораториум – за всички разпоредителни сделки с държавни терени в зони А и Б (2-километровата ивица от брега). Забраната ще е за 12 месеца, в които министерството на регионалното развитие (МРР) трябва да изготви всички специализирани кадастрални карти на плажове, дюни, лагуни и други природни образувания по морето.

"Това е несериозно и некомпетентно твърдение. Работата по археологическите разкопки не е строителство и забраната няма да ги засегне категорично," коментира видимо изненадан от притесненията на асоциацията Димчо Михалевски за "Дневник". Той отново мотивира приемането на мораториума с това, че е бил задължение на държавата още от 2008 г., когато влезе в сила Законът за устройство на черноморското крайбрежие, но и до момента не е изпълнено. "Сред последиците на това забавяне бе и скандалът "Дюнигейт" и ние искаме да спрем този престъпен алгоритъм на предишното правителство," каза още Михалевски.

Според ацоциацията също така, липсата на гласност и дебат при бързото раглеждане и гласуване в регионална комисия на проекто-предложението без да са поканени кметовете на морските общини, показва, че парламентът бърза да приеме мораториума, без да се интересува от катастрофалните последици за туризма.

"Бъдещият мораториум обрича на сигурна смърт културния туризъм и историческите богатства," правят заключение от асоциацията. Според тях, предвиденият едногодишен срок на забраната е предостатъчен за иманярската мафия да разграби антични ценности и уникални артефакти.  

На второ място, сочат от "Българско Черноморие", блокирането на разпоредителни сделки с държавните терени по Черноморието поставя извън закона всички бъдещи концесии на плажни ивици. Причината е, че всички плажове са изключителна държавна собственост и като такива попадат категорично в обхавата на мораториума. На практика това означава, че през следващата година държавата няма да има право да подновява изтичащите концесии и да сключва нови. 

И по това обвинение, Михалевски заяви, че то е напълно несъстоятелно. "Концесиите нямат нищо общо," коментира кратко депутатът от левицата, който е и председател на регионалната комисия.

Това са само малка част от необратимите негативни последици от така предложения мораториум, коментират още от национална асоциация "Българско Черноморие" и настояват това предложение да бъде върнато в парламентарните комисии за преразглеждане. "Настояваме при обсъждането на проекта да бъдат поканени всички кметове на морски общини и да се проведе широк обществен дебат преди да се гласува поредното самоубийствено решение за националната икономика. В противен случай ще станем свидетели на поредния недомислен гаф в стил "Делян Пеевски" и "Едночасов министър на МВР".

В отговор, Михалевски покани всички заинтересовани страни в случая да изпратят позициите си до регионалната комисия. Той направи и уточнението, че мораториумът важи за държавната собстеност, а не за общинската, за която отговарят кметовете, или за частна. С това Михалвски обясни и защо кметовете не са били поканени на дебата в комисията му.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.