1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Морето не е за една ваканция

Морето не е за една ваканция

Снимка:

4500 фаса събраха доброволци за 1 час на Централния плаж във Варна

4500 фаса бяха събрани само за 1 час от доброволци на Централния плаж във Варна вчера. Доброволците събираха фасовете в късния следобед – и то само на малка част от плажната ивица.

Инициативата е част от кампания „Морето не е за една ваканция”, която се реализира от доброволци, варненската фондация „Мейдей”, „Грийнпийс”-България и екологично сдружение „За Земята”.

Фасовете са опасни за морето – те съдържат токсини. Могат да бъдат погълнати от морските птици и други морски организми – и това да има фатални последици за тях. Дори плажовете да изглеждат на пръв поглед чисти – оказва се, че са пълни с фасове. Този дребен и не толкова видим боклук е навсякъде в пясъка и трудно се почиства. 4500 фаса – това са над 200 кутии с цигари.

„Мястото на фасовете не е на плажа, а камо ли в морето. Призоваваме пушачите да не оставят такива токсични следи след себе си. Могат да носят портативни пепелници или да си ги направят с подръчни материали. Морето не е кошче за отпадък. Ако искаме да се радваме на чиста морска вода – то трябва ние сами да я пазим от замърсяване” – коментира Деница Петрова от „Грийнпийс” – България.

От организацията споделят и интересна статистика според която:

  • Около 4,5 трилиона цигарени фасове биват разхвърляни по света всяка година
  • Необходими са десетилетия, за да се разградят фасовете в природата
  • Фасът съдържа всички отровни вещества, които съдържа и цигарата. Те са около 4000, като
  • 400 от тях са канцерогенни, а при разграждането на фасовете се отделят амоняк и сяра. Най-бързо от този дребен отпадък се замърсява водата, защото дори само при преминаване през фаса, тя отмива всички вещества от него. 
  • Фасовете са пълни с катран, никотин и други токсини под въздействие на климатичните условия, тези токсини попадат в почвата и влияят на всеки организъм, който влиза в контакт с тях.
  • Изследванията показват, че са необходими между 5 и 30 години за разграждането на вредните съставки във фасовете, при това, те никога не се разграждат напълно. 
  • Цигарените останки съставляват 40% от замърсяването по плажовете и могат да бъдат фатални за морските обитатели - костенурки, морски птици.
  • Близо 50% от средното количество цигари, което изпушва един човек за една година, се изхвърля по нашите улици, паркове и плажове. Така, освен да замърсяват, фасовете се превръщат и опасност за много животни и птици, които ги поглъщат, като последствията от това са фатални за тях.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.