1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Морски орел стана жертва на бракониери

Морски орел стана жертва на бракониери

Снимка:

Птицата е е преминала курс от двуседмично лечение преди да бъде върната в естествената среда

Морски орел станал жертва на бракониери успяха да спасят от Румънското орнитологично дружество. Птицата е пусната на свобода в района, където е била намерена.

Само две седмици по-рано те получават информация за намерен възрастен морски орел на брега на река Дунав близо до град Зимнич, намиращ се точно срещу нашия град Свищов. Морският орел веднага е транспортиран до спасителен център за възстановяване на диви животни в Букурещ. При прегледа, извършен от специалисти, се установява, че орелът има фрактура на левият крак вследствие на огнестрелна рана. В раната са открити фрагменти от оловна сачма, които са отстранени.

Морският орел е преминал курс от двуседмично лечение преди да бъде върнат в естествената му среда.

От БДЗП предполагат, че пострадалата птица е един от партньорите на една от двете двойки морски орли, които от дълги години гнездят в района на комплекс Беленски острови. Мястото, на което гнездят орлите, е разположено само на 10 км от мястото, където е намерен раненият орел.

Полицията в румънския град Зимнич се е самосезирала относно този бракониерски случай и започнала разследване срещу неизвестен извършител.

Днес в България числеността на гнездящите двойки морски орли се определя на 40-60 двойки. Морският орел е най-големият орел в нашата природа. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.