1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ да ограничава колите при мръсен въздух

МОСВ да ограничава колите при мръсен въздух

Това предлагат от сдружение „Синята планета“

От сдружение „Синята планета“ предлагат Министерството на околната среда и водите да ограничава движението на автомобили при мръсен въздух в градовете. Най-много това се отнася за София. Тази практика започна да се прилага в някои страни от Западна Европа и в Азия. Според организацията от години министерството не прави нищо за замърсяването. Заради мъглите в последните две седмици количествата фини прахови частици във въздуха надхвърлят в пъти нормите, показват данните на Изпълнителната агенция по околна среда. Според всекидневния бюлетин на агенцията най-замърсен тези дни е въздухът в София, Перник и Благоевград. В столицата нормата е била надвишавана до 3,6 пъти в последните дни се казва в прес съобщение изпратено от сдружението.

Фините прахови частици се състоят от прах и сажди с размер до 2,5 микрометра и причиняват здравословни проблеми при вдишване. Според „Синята планета“ Министерство на здравеопазването също не реагира на проблема. Ведомството трябва да предупреждава хората да носят предпазни маски. Най-вече това се отнася за хората с белодробни проблеми и децата. По изчисления на Европейската агенция за околна среда този вид замърсяване е причина за 430 000 случая на преждевременна смърт в Европа. Друго изследване сочи, че в света числото е 2,1 млн. души.

Основен източник на замърсяването са автомобилите, промишлеността, строителството, замърсените и лошо поддържани пътни артерии и настилки. През зимата обичайно се отчита значителен ръст на замърсяването у нас заради отоплението на дърва и въглища.

Освен България сериозни проблеми със замърсяването с фини прахови частици заради мъглите в момента има и Италия. В Рим и Милано беше въведен ограничителен режим за колите. В Рим те се движеха по график на четни и нечетни номера, в Милано автомобилите бяха спрени изцяло. Властите наложиха 300 глоби на шофьори за нарушения на ограниченията, като санкциите са между 164 и 663 евро пишат от сдружение „Синята планета“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.