Има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света
На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът се отбелязва най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки.
Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и аминокиселини. Водата съставлява около 92% от масата на динята, най-високият процент сред плодовете.
Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз, любеница или бостан) (Citrullus lanatus) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. Кореновата система достига до 2 м дълбочина и 3 м диаметър. Стъблото е стелещо се, с 3-4 скелетни разклонения, които са овласени.