1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Наводнението в Австралия нанася огромни щети на агросектора

Наводнението в Австралия нанася огромни щети на агросектора

Залети са огромни площи, а водата отнася автомобили, къщи, обори и други селскостопански постройки

Вече няколко денонощия продължават проливните дъждове в източните части на Австралия, които причиниха най-големите наводнения от 100 години насам. Миналата година същите региони пострадаха от суша и опустошителни горски пожари.
 
Само за няколко дни над части от щата Нов Южен Уелс паднаха повече от 100 сантиметра дъжд на квадратен метър, а синоптиците не дават надежда, че валежите скоро ще спрат. Няколко хиляди души вече са евакуирани, а снимки и кадри от удавени или бедстващи говеда обикалят социалните мрежи.
 
Сред най-силно пострадалите от наводнението са фермерите. Залети са огромни площи, а водата отнася автомобили, къщи, обори и други селскостопански постройки. На много места нивото на реките се покачи толкова бързо, че стопаните не успяха да приберат животните от пасищата.
 
Националната метеорологична служба издаде предупреждения за продължаващи валежи във всички щати, като заплаха има за около 10 милиона души, при общо население от 25 милиона. Засега за жертви не се съобщава, но щетите са огромни. Пред местни медии един животновъд разказа, че е загубил 180 крави и цялата си ферма. Само животните се оценяват на 360 000 долара.
Засегнати са и други сектори на селското стопанство. На много места под вода са обширни ниви, има отнесени силози, пълни със зърно и фуражи. Правителството вече планира извънредни помощи за стопаните, като ще им предостави фураж за животните и финансова помощ за възстановяване на фермите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.