1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Най-елитният български кон – над 4 млн.евро

Най-елитният български кон – над 4 млн.евро

Понастоящем в страната нараства икономическият интерес към развитието на чистопородното коневъдство

Легендарният кон Раце Пуц, който се смята за най-елитния и най-скъп у нас, бе представен в мини конната база в Международен панаир Пловдив. Той притежава награди от престижни европейски и световни първенства. Още в началото на неговата състезателна кариера бе оценен на 1 милион евро, но сега цената на чистокръвния хановерски жребец, притежание на бизнесмена Тодор Гергов, е 4-5 пъти по-висока, според преценката на експерти, съобщава управата на панаира. На мини конната база посетителите на пролетните изложения можаха да пояздят два коня – Памела и Ервин, и понито Елза, които са собственост на Георги Гергов.

Надбягванията с коне са един от съхранените през вековете обичаи по българските земи, още от времето на траките, а след това на прабългарите и създаването на Първата българска държава, коментира в свои анализ Вячеслав Попов, магистър по икономика, съобщава Economynews.bg. Затова си заслужава да се създадат нови икономически стимули за развитието на коневъдството и конно-спортните състезания. Понастоящем в страната нараства икономическият интерес към развитието на чистопородното коневъдство.

Националната асоциация по коневъдство обединява общо 15 асоциации, чиято дейност е насочена към генетичното съхраняване на редица чистокръвни породи коне, съхраняващи идентичността на българското коневъдство - Плевенската и Дунавската порода коне, Българския тежковозен и Българския спортен кон, Източно българския кон и др. В различни населени места в страната са изградени над 80 конни клуба, които членуват в Българска федерация конен спорт. Ежегодно в страната се провеждат над 40 национални и международни конно-спортни състезания.

Икономическите очаквания са, че залаганията в надбягвания с коне, които ще могат да се осъществяват в над 1800 пункта на Българския спортен тотализатор, ще донесат както приходи за развитието на спорта и осъвременяване на спортната база на българските училища, така и печалби на участниците в залагания върху конно-спортни състезания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.