1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Най-големият соларен парк ще бъде в Австралия

Най-големият соларен парк ще бъде в Австралия

Капацитетът на мощностите ще достигне 1000 МВ

Австралия предвижда построяването на най-големия соларен парк в света, заяви министър председателят на страната Кевин Руд, цитиран от Ройтерс. Проектът се очаква да струва около 1.05 млрд. долара, а капацитета на инсталираните мощности да достигне 1000 МВ, уточнява информационната агенция.

Въпреки трудностите пред сектора и ограниченото финансиране в условията на криза, австралийското правителство ще започне процедура по изграждане на инсталацията. До началото на 2010 г. трябва да бъдат определени и изпълнителите на поръчката, която трябва да осигури три пъти повече енергия спрямо предишния лидер в бранша, намиращ се в Калифорния.

Добивът на електроенергия от "най-големия природен ресурс на Австралия", ще помогне на страната да достигне челна позиция в развитието на зелена енергетика, заявява Руд. Премиерът на страната разчита на проекта за осигуряването на работни места, възможности пред местни и чужди предприемачи и първата стъпка от изграждането на мрежа от паркове в Австралия.

Проектът е част от цялостна инициатива за развиване на енергетиката от възобновяеми енергийни източници, като общата стойност на пакета е 3.5 млрд. долара, уточнява Ройтерс

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.