1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. НДЕФ обявява литературен конкурс за ученици на екотема

НДЕФ обявява литературен конкурс за ученици на екотема

Тази година темата е „Топлинни острови – градове градини“

За тринадесета поредна година Националният доверителен екофонд (НДЕФ) в партньорство с Фондация „Екологичен форум плюс“ и Национален парк „Рила“ обявяват конкурс за литературно есе за Националната награда за природозащита „Мими Праматарова“. Тази година темата е „Топлинни острови – градове градини“.

Конкурсът е насочен към ученици от средните училища в България, родени през периода 1 януари 2001 – 31 декември 2003 г. Творбите могат да са в различни жанрове – стихотворение, разказ или есе, и не бива да надхвърлят 1000 думи. Крайният срок за изпращане на произведенията е 6 май 2019-та, а победителите ще бъдат обявени на 5 юни.

Темата на тазгодишния конкурс „Топлинни острови – градове градини“ съдържа два свързани аспекти на климатичните промени – необходимостта да се адаптираме към тях и от действия за намаляване и усвояване на въглеродния диоксид. Това става чрез повече зеленина в големите градове. Терминът „ефект на топлинните острови“ (heat islands effect) описва застроени територии, които са значително по-топли от близките им извънградски зони.

Конкурсът на името на първия директор на Национален парк „Рила“, природозащитник и приятел на децата и младите хора Мими Праматарова се провежда от 2006 г.
Подробна информация може да откриете на сайта „Климатът и аз“ https://myclimate.bg/en/, както и  на следния линк https://myclimate.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81-2019/

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.