1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. НИМХ: До 30° се очаква да стигнат температурите през април

НИМХ: До 30° се очаква да стигнат температурите през април

Опасност от слани съществува през целия месец

През април се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, а валежите - около и под нормата, повече и по-чести ще са в Западна България и планинските райони. Най-ниските температури ще са между 1 и 6° , а най-високите – между 26 и 31°. Това е месечната прогноза за април на НИМХ към БАН, съобщи синоптикът Гергана Козинарова, цитиран от Агенция „Фокус”. През първото десетдневие валежите ще са сравнително малко, а температурите - нормални за сезона. Затопляне ще има към 4-6-ти април.

През второто десетдневие температурите ще бъдат около нормалните. Времето ще е променливо, с повишена вероятност: за превалявания към средата на десетдневието, а около 17-ти - за краткотрайно захлаждане.

И през третото десетдневие времето ще остане топло, но с нормални за сезона температури. Преваляванията ще са краткотрайни, с петнист характер – повече и по-чести в планинските райони.

В началото на месец април Слънцето изгрява в 7 ч. и 10 мин. и залязва в 19 ч. и 52 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 42 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 23 мин. и залязва в 20 ч. и 25 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 2 мин. Фазите на Луната през месеца са: 3.04 – новолуние, 11.04 – първа четвърт, 18.03 – пълнолуние, 25.03 – последна четвърт.

Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0˚С. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури – до 30-34˚С. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

Средната месечна температура през април за по-голямата част от страната е между 11 и 13˚С, по Черноморието и във високите полета – между 9 и 11˚С, а за планините – от минус 2 до 8˚С.

Средната месечна сума на валежите в равнините е между 40 и 60 mm, в планинските райони – между 60 и 100 mm.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.