1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ново изследване показва реалната заплаха от използването на неоникотиноидни пестициди

Ново изследване показва реалната заплаха от използването на неоникотиноидни пестициди

Снимка:

Ограниченията на настоящата частична забрана в ЕС са разобличени

Ново изследване на учени от Университета в Съсекс показва реалната заплаха от използването на неоникотиноиди. Ограниченията на настоящата частична забрана в ЕС са разобличени.

Неоникотиноидните пестициди представляват сериозен риск не само за медоносните пчели, но и за много други видове, според ново научно изследване, публикувано от „Грийнпийс“.  Анализът, осъществен от учени от университета в Съсекс, преглежда нови данни от стотици проучвания, публикувани след приемането на частичната забрана на пестицидите клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам през 2013 г. Учените откриват рискове за медоносните и земните пчели, пеперудите и водните насекоми, с възможни вълнообразни ефекти върху хранителната верига.

Въз основа на новите открития, „Грийнпийс“ призовава Европейската комисия да забрани напълно неоникотиноидите и да популяризира екологичните алтернативи в земеделието.

„Аргументът, че неоникотиноидите допринасят за намаляването на дивите пчели и изострят проблемите със здравето на медоносните пчели е по-силен, отколкото когато частичната забрана на ЕС бе приета. В допълнение към пчелите, неоникотиноидите могат да бъдат свързани с намаляването на пеперудите, птиците и водните насекоми. Имайки доказателства за толкова широкоразпространено вредно действие върху околната среда, би било предпазливо да разширим сегашните ограничения върху употребата на тези пестициди, прилагани от ЕС“ - заявява Дейв Гулсон, професор по биология и водещ европейски експерт по екологията на земните пчели.

„Колко още щети трябва да бъдат нанесени преди ЕС да забрани тези пестициди? Науката ясно показва, че неоникотиноидите са широко разпространени и устойчиви в околната среда, не само по земеделските полета. Тези вещества са често срещани в почвата, водата и дивите цветя. Трябва да премахнем силни невротоксини, като неоникотиноидите, от земеделските ни земи и околната среда“ - посочва от своя страна Марко Контиеро, директор по земеделските политики в офиса на „Грийнпийс“ в Брюксел.

„Новите научни данни недвусмислено показват, че неоникотиноидните пестициди са сериозна заплаха за много повече животински видове, отколкото се предполагаше до скоро и това е силен аргумент за тяхната пълна забрана. В добавка, актуална информация за земеделските добиви показва, че частичната забрана в ЕС не обрича добивите на земеделските производители, както твърдят пестицидните компании“ - обяснява Меглена Антонова, координатор „Екологично земеделие“ в „Грийнпийс“- България.

Докладът потвърждава, че неоникотиноидите представляват огромен риск за много видове като пеперуди, обитаващи земеделски площи, водни насекоми и дори птици като домашното врабче и яребицата. Водните насекоми биват изложени като резултат от изтичането на неоникотиноиди от земеделските земи, разпръскването на пестициди по време на сеитба и третиране на културите със съответното оборудване и дори от системите за напояване в парниците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.