1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма данни за замърсяване на територията на България след експлозията в Румъния

Няма данни за замърсяване на територията на България след експлозията в Румъния

Във връзка с експлозията в петролна рафинерия на 25 км северно от град Констанца в Румъния, РИОСВ-Варна предприе незабавни действия за установяване на вероятно трансгранично замърсяване на атмосферния въздух. Мобилна автоматична станция (МАС) за контрол на качеството на атмосферния въздух ще бъде позиционирана в с. Дуранкулак, общ. Шабла.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология - БАН, филиал Варна, към момента посоката на вятъра е запад-северозапад и преносът на въздушни маси е ориентиран към Черно море. При запазване посоката и скоростта на вятъра не се очаква замърсяването на атмосферния въздух да достигне границите на България.

Интерагри финансиране

НОВО! Вземи трактор New Holland от ИНТЕРАГРИ България с уникално финансиране до 7 г. 0% годишен лихвен процент за срок на финансиране до 4 г. 0,45% годишен лихвен процент за срок на финансиране 5 г. 0,95% годишен лихвен процент за срок на финансиране от 6 до 7 г. Получавате и допълнителна сигурност: Преференциална тарифа за застраховка КАСКО Удължена гаранция Service Plus с покртие „Задвижване“ 1+4 години* Офертата е само за налични трактори и е валидна до 31.08.2021 г.

Според Басейнова дирекция „Черноморски район“ няма данни за замърсяване на морските води в района на експлозията и граничната зона с Румъния. Басейнова дирекция, Регионалната лаборатория Варна към ИАОС и РИОСВ-Варна организират мониторинга и докладването при констатиране на замърсяване от рафинерията – ще се вземат и анализират проби от морската вода, въздуха и брега.

МОСВ възложи на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ (ВВМУ) да извърши анализ на потенциалната възможност за разлив в Черно море след аварията.  Анализът ще извърши „Центърът за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона“ във  ВВМУ, изграден с финансиране от министерството. Центърът работи при  нефтени разливи и управление на силите, участващи в преодоляването на последствията от тях. Чрез мониторинга на бреговата зона България може да проследи и предприеме навременни действия за ограничаването на разлива и безопасността на бреговата зона в Българската акватория на Черно море, в случай че има такъм след аварията в рафинерията в Румъния.

 

МОСВ чрез РИОСВ - Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район” е в готовност за изпълнение на задълженията си по Национален авариен план за борба с нефтени разливи в Черно море.

Зам.-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров изпрати официално запитване до румънските власти за повече информация по случая.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.