1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма опасност радиоактивен облак да дойде към нас

Няма опасност радиоактивен облак да дойде към нас

Проблеми биха възникнали от централи на европейската територия

Няма опасност радиоактивен облак от Япония да достигне до територията на България, каза ст.н.с. д-р Валери Спиридонов - заместник-генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, предаде БТА. Той заяви, че НИМХ-БАН поддържа непрекъснато действаща система за прогноза на преноса при евентуални инциденти с ядрени централи. В тази система са включени всички централи в северното полукълбо.

"За нас проблеми биха възникнали от централи на европейската територия. Не дай си боже да стане нещо или да има и най-малката опасност, незабавно ще съобщим и ще започнем да публикуваме траекториите им в нашия уебсайт", увери Спиридонов.

По думите му, за да се осъществи далечен пренос на радиоактивно замърсяване към България, частиците трябва да попаднат във високите атмосферни слоеве. Там обаче, преобладаващата посока е от запад на изток. Така че, частиците първо трябва да прекосят Тихия, а после Атлантическия океан.

В по-ниските слоеве, при наличието на циклонални образувания, може да има пренос от изток на запад и да се достигне до бреговете на Азия и навътре, донякъде, коментира заместник-генералният директор на НИМХ-БАН.

Спиридонов посочи, че по принцип, радиоактивните замърсявания нямат отношение към климата. По думите му японските реактори на ядрените централи нямат нищо общо с тези на чернобилските централи.

Сегашните големи щети в Япония са от съчетанието на рекордно силното земетресение с особеностите на района, включително с гъстата му населеност и няма да доведат до промени в климата на Земята.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.