1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обедняването на почвата е довело до силното намаляване на полезните вещества в плодовете и зеленчуците

Обедняването на почвата е довело до силното намаляване на полезните вещества в плодовете и зеленчуците

Всекидневното приемане на суперхрани може да компенсира тази загуба

Пчелният прашец е българската суперхрана и е хубаво да бъде включен в менюто на хората, които се подлагат на детоксикация, коментира за БТА Надя Петрова - специалист по здравословно хранене и цялостен подход към здравето на човека.

Според Надя Петрова необходимостта от прием на т.нар. суперхрани (храни, които обогатяват менюто с необходимите за организма елементи - витамини и минерали) нараства поради обедняването на почвата, което съответно е довело до силното намаляване на полезните вещества в плодовете и зеленчуците през последните 50 години.

Някои зеленчуци са загубили до сто процента от ценните си вещества като картофите, в които вече напълно липсва витамин А. Според последните проучвания при органичните плодове и зеленчуци ситуацията е малко по-добра, но и те търпят много сериозни загуби на полезни елементи в състава си.

Всекидневното приемане на суперхрани може да компенсира тази загуба на витамини и минерали, смята специалистката и посочва, че към суперхраните освен пчелният прашец спадат още водораслите спирулина, семената от чиа и киноа, суровите какаови зърна, особено популярните напоследък сушени плодчета годжи бери и други.

Важно условие според Петрова е суперхраните да не се смесват помежду си, за да не се анулират взаимно някои от полезните им свойства. По думите на специалиста човешкото здраве има много аспекти и то не включва само здравословното хранене, но също физическата активност и състоянието на стрес или покой. Например има доста хора, които спортуват активно и се стремят към балансирано меню, но ако са под непрекъснат стрес, здравословното им състояние далеч няма да е перфектно.

Като голям недостатък в начина на хранене на съвременния човек експертът посочва недостатъчната консумация на зеленолистни зеленчуци, които са особено богати на фитонутриенти, смятани за най-мощните антиоксиданти от съвременните специалисти по здравословно хранене. А фитонутриенти в най-голямо изобилие има в суровите зеленолистни храни (спанак, зеле, магданоз, лапад, киселец, лопуш, лобода, коприва) и във всички сурови зеленчуци, плодове, семена и ядки.

Диетолозите съветват зеленолистните да присъстват в суров вид в закуската, обяда и вечерята ни. Тъй като обаче не всеки може да закусва със салата, тя може да бъде заменена от зелено смути (нектар), казва Надя Петрова.

Една лесна за изпълнение рецепта, която тя препоръчва на всички последователи на здравословното хранене, е смутито от суров магданоз, спанак (за предпочитане органичен, предлаган и на нашия пазар) и банан за сладост, които се разбъркват с кухненски робот или обикновен пасатор. Към тях за разреждане може да се добави готов сок от кокосово мляко, който при цялостна детоксикация на организма се заменя с вода.

Не всички полезни храни са с приятен вкус и много хора предпочитат да ги приемат под формата на таблетки. Петрова съветва обаче последователите на здравословното хранене редовно да четат етикетите, защото доста от компаниите използват слепващи агенти като глутен или захар, които не са толкова полезни. Спирулината е едно от малките изключения, тъй като може да слепне под формата на таблетка, без да има нужда от помощни вещества.

Хубаво е витамините и минералите да се набавят от храната, макар че, за да се усвояват оптимално от организма, е необходимо храносмилателната система (стомах и черен дроб) да е в перфектно здраве, коментира специалистката. Ако все пак посегнат към таблетките, хората трябва да знаят, че е добре витамините да се приемат сутрин, а минералите - вечер. Колкото до суперхраните, те трябва да се консумират по време на хранене без значение дали за закуска, по обяд или на вечеря.

Пресните сокове или фрешове, както напоследък са по-известни, трябва да се пият до 10-15 минути, след като са направени, защото от досега си с въздуха се окисляват и губят полезните си съставки. Ако сокът се съхрани в стъклена бутилка, пълна догоре, и бъде поставен в хладилник, може да запази витамините и минералите си до следващия ден, посочва Петрова.

Надя
Петровае завършила Канадското училище за натурално хранене и е член на Канадската асоциация на специалистите по натурално хранене (CANNP).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.