1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общият устройствен план на Варна защитава горски заменки

Общият устройствен план на Варна защитава горски заменки

Снимка:

Коалицията "За да остане природа в България" обръща внимание, че с общия устройствен план на Варна се предвижда урбанизиране на гори, станали обект на заменки

Националният експертен съвет по устройство на територията към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) приема днес (21.08.2012 г.) общия устройствен план (ОУП) на община Варна.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" напомня, че срещу екологичната оценка на ОУП се водят съдебни дела от редица граждански организации и неговото приемане от МРРБ е пряко нарушаване разпоредбите на Орхуската конвенция за достъп до правосъдие по въпросите за околната среда.

Приемането на ОУП практически обезсмисля съдебните спорове и ще доведе до трайни негативни последици върху околната среда и средата за обитаване на гражданите на Варна.

Коалицията "За да остане природа в България" обръща внимание, че с общия устройствен план на Варна се предвижда урбанизиране на гори, станали обект на заменки. Това е в противоречие с параграф 3 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за горите, който забранява промяна на предназначението и застрояването на заменените гори.

Природозащитниците припомнят, че една от най-скандалните заменки в град Варна е на фирмата "Браверс" ЕООД, която получава от държавата 19 дка гори в района на телевизионната кула на стойност 510 хил. лева и по-късно ги залага в СИ "Финанси груп" ООД за 782 хил. лева.

В общия устройствен план на Община Варна е предвидено и застрояването на Природен парк Златни пясъци чрез изграждането на тунел през парка в нарушение на Плана за управление на природния парк, приет с Реш. №460/2011 на МС и заповедта за обявяване на природния парк, с които всяко ново строителство на територията му е забранено.

Коалицията "За да остане природа" напомня, че ОУП на Варна продължава да предвижда застрояване на съществуващи гори и зелени площи в градската територия, вместо да ги запази и увеличи.

Природозащитниците настояват да се спази заданието на плана, което изисква запазване площта на зелените територии в града, като считат, че община Варна - третата по големина в България, трябва да осигури максимално качествена среда за обитаване на своите жители и да обърне внимание особено на увеличаване площта на Морската градина като основен елемент на зелената система на Варна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.