1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обвинение към WWF за подкрепа на брутални рейнджъри

Обвинение към WWF за подкрепа на брутални рейнджъри

В разследването е цитиран случай от 2006 година

Подкрепя ли международната екоорганизация WWF брутални горски пазачи в Африка и Азия? Обвиненията са на американски сайт за разследваща журналистика.

Според сайта WWF от години подкрепя с финанси и логистика пазачи в природни резервати, които преследват предполагаеми бракониери с брутални методи и ги подлагат на изтезания, стигащи и до убийства. В някои африкански и азиатски държави са създадени паравоенни организации за защита на дивеча, които си сътрудничат с екоактивистите.

В разследването е цитиран случай от 2006 година, при който горските са получили полуавтоматични пушки, закупени с парите от WWF от армията на африканска държава. При друг случай през същата година заловен бракониер в Непал бил пребит до смърт от пазителите на резервата, в който ловувал. Подобни случаи е имало и през последните няколко години в Кения и други страни в Централна Африка.

От централата на екоорганизацията обявиха, че започват собствено разследване. "За нас тези обвинения са много сериозни. Имаме строги правила и се придържаме към тях. Не можем да толерираме нарушения на човешките права", се казва в официално съобщение.

WWF е една от най-големите природозащитни организации в света и действа в повече от 100 държави. Основана е през 1961 година в Цюрих, а централата й днес е в градчето Гланд, близо до Женева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.