1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ОИСР настоява за край на вредните аграрни субсидии

ОИСР настоява за край на вредните аграрни субсидии

Основните теми на форума бяха глобалната продоволствена сигурност и устойчивото производство на храни

Публичните разходи трябва да се отдалечат от изкривяващите и вредни за околната среда земеделски субсидии. За това призова генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Матиас Корман по време на парижката среща на аграрните министри от 48-те държави, членуващи в Организацията.
 
Основните теми на форума бяха глобалната продоволствена сигурност и устойчивото производство на храни в контекста на спираловидните цени на храните и климатичните сътресения.
 
В своите встъпителни бележки Корман каза, че всяка година в световен мащаб все още над 800 милиарда долара се дават под формата на субсидии и друга подкрепа за селскостопанския сектор, докато само 13 % от тази подкрепа отиват за инвестиции в иновации. По думите на генералния секретар голяма част от субсидиите не носи желания ефект и облагодетелства повече по-големите фермери и твърде често е вредна за околната среда.
 
Ето защо той призова страните членки на ОИСР да променят тази тенденция чрез постепенно премахване на изкривяващите субсидии и пренасочване на публичните разходи към по-устойчиви селскостопански и хранителни системи. Ръководството на Организацията настоява също така за отворени и прозрачни пазари, което включва премахване на ограниченията за износ. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.