1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ООН искат извънредно положение за климата

ООН искат извънредно положение за климата

Джо Байдън обяви, че ще върне Съединените щати сред държавите, подписали Парижкото споразумение

За драстични мерки за ограничаване на глобалното затопляне призова генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по време на виртуалната среща на върха по въпросите на климата. Той поиска държавите да обявят извънредно положение.
"Ако не променим веднага нашия курс, ще се насочим към катастрофално затопляне с повече от 3 градуса", подчерта Гутериш в своето обръщение. Според него извънредното положение за климата трябва да е в сила докато се постигне климатична неутралност, а държавите са длъжни да спазят своите обещания за намаляване на вредните емисии. "Всяка страна, всеки град и всяка компания трябва да има план за постигане на нулеви емисии до 2050 година", настоя генералният секретар на ООН.
 
Виртуалната среща на върха бе проведена пет години след подписването на Парижкото споразумение, но направените от тогава обещания не са достатъчни за ограничаването на глобалното затопляне до под 2 градуса спрямо прединдустриалната епоха. Затова сега държавите са призовани да представят нови планове за постигането на тази цел. На своята среща в Брюксел миналата седмица лидерите от Европейския съюз взеха решение до 2030 година да намалят емисиите от въглероден диоксид с 55 на сто.
 
На срещата за климата новоизбраният американски президент Джо Байдън обяви, че едно от първите му действия като държавен глава ще бъде да върне Съединените щати сред държавите, подписали Парижкото споразумение. Сегашният президент Доналд Тръмп извади страната си още в началото на своя мандат.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.