1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От община Шабла ще сезират редица институции срещу приемането на новата защитена зона „Било"

От община Шабла ще сезират редица институции срещу приемането на новата защитена зона „Било"

Тя се създава изкуствено, за да бъде спряно изграждането на вятърни генератори, смятат шабленци

От община Шабла смятат да сезират редица институции, между които и Европейската комисия, в протест срещу приемането на новата защитена зона „Било", каза в ефира на Дарик кметът Райна Бърдарева. Зоната е одобрена на заседание на Националния съвет за биоразнообразие, както и от Министерски съвет. Тя обхваща предишната зона по Натура 2000 – "Калиакра", която е разширена с 5289 хектара и вече заема 8620 хектара, като включва и територии от община Шабла и Генерал Тошево. Според Бърдарева, зоната се създава изкуствено, за да бъде спряно изграждането на вятърни генератори.

Недоволството на шабленци е, че зоната направи невъзможно развитието на алтернативен и лечебен туризъм по 40-километровото черноморско крайбрежие на територията на общината, каза кметът. Притеснението е главно, че новата зона обхваща и Тузлата, където администрацията иска да създаде условия за изграждане на санаториум за калолечение, какъвто инвеститорски интерес има заявен.

От общината ще сезират Комисията за защита от дискриминация, защото смятат, че въвеждането на природозащитни механизми в Шабленския езерен комплекс и района на приморските туристически села Тюленово, Крапец и Езерец ощетява местните жители и техните планове за икономическо развитие.

Заради административни нередности при приемането на зона "Било" от общината ще подадат жалба в Европейската комисия. Административен български съд може да бъде сезиран само от инвеститора, уточни кметът. Тя каза, че представители на местната власт не са били поканени на нито един форум по приемането на новата защитена зона. От администрацията протестират и срещу липсата на публично обсъждане на плана за зоната сред населението.

За проблемите в общината кметът обвини Министерството на околната среда и водите и  неправителствени организации като БДЗП, фондация „Льо Балкан" и "Зелени балкани". Тя смята, че техните интереси за опазване на природата са строго финансови и пречат на поминъка на хората.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.