1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отменена е 20%-та такса върху ВЕИ

Отменена е 20%-та такса върху ВЕИ

Решението на Конституционния съд е взето вчера

Конституционният съд (КС) отмени въведената от парламента през януари такса от 20% върху приходите на слънчевите и вятърните централи.

Конституционният съд в заседание на 31 юли 2014 г. се произнесе с решение по конституционно дело № 1/2014 г. С решението Съдът обявява за противоконституционни § 6, т. 2 и 3 от Заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. 

Решението е подкрепено от 10 конституционни съдии.

Делото беше образувано по искане на президента Росен Плевнелиев, който сезира съда още в средата на януари. Според държавния глава текстовете трябва да бъдат отменени, защото важат само за слънчевите и вятърните централи, но не и за тези на биомаса, ВЕЦ-овете или централите с комбиниран начин на производство на електрическа и топлинна енергия. Тогава премиерът в оставка Пламен Орешарски обяви, че ако КС отмени таксата, ще бъде намерен "друг инструмент, с който да се постигне същия ефект."

20-процентната такса за производителите на енергия от слънце и вятър предизвика редици протести на бранша. Макар да имаше различни версии, след въвеждането й дори не стана ясно за какво ще бъдат използвани парите от нея.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.