1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Panda Labs на WWF и младежи променят „Бъдещето на мобилността“

Panda Labs на WWF и младежи променят „Бъдещето на мобилността“

17 отбора ще се впуснат в надпреварата за идеи в третия хакатон на младежката програма за иновации

На 04-06 юни 2021 г. ще се проведе третият онлайн хакатон от младежката програма за иновации Panda Labs, който се организира от WWF България. Темата ще бъде „Бъдещето на мобилността“ и в него десетки младежи от всички краища на страната ще се опитат да променят начина, по който се придвижваме в следващите години, в посока екологичност, ефективност и здравословен начин на живот. Също както и в предишните два хакатона, в това нелеко начинание те ще бъдат подпомагани от представители на науката, бизнеса и НПО сектора, които ще ги запознаят с най-наболелите проблеми и най-успешните примери в сферата на мобилността.

Panda Labs e глобална иновационна платформа за решаване на някои от най-неотложните проблеми в световен мащаб в сътрудничество с влиятелни партньори от сферата на бизнеса, научните среди и неправителствения сектор. В България тя се провежда благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“ и на Kaufland България – като част от устойчивата CSR политика на компанията под мотото „Действията носят промяната“. Инициативата се подкрепя и от компанията за споделени електромобили Spark България.

Основните герои в програмата са любознателни ученици и студенти на възраст между 15 и 25 години с афинитет към науката, технологиите, иновациите или предприемачеството. Те ще работят в малки отбори, следвайки методологията „дизайн мислене“, която насърчава генерирането на нестандартни и алтернативни решения. Специално подбраните казуси, с които участниците ще трябва да се справят, са базирани на реални проблеми в сектора на мобилността и изискват спешни и иновативни бизнес отговори. В това приключение участниците ще бъдат насочвани от доброволци-фасилитатори, както и от изявени професионалисти, като например:

Kaufland България ще представят на участниците темата за енергийната ефективност и зелената логистика на компанията. За бъдещето на градската мобилност младежите в програмата ще научат повече от представители на проект „Зелена София” и сдружение „Велоеволюция”. Spark България и AMPECO ще споделят своя собствен опит за Start-up сферата на мобилността в страната.

В края на хакатона опитно жури ще отличи най-интересните идеи. Отборите-победители ще получат възможността да се включат в мастърклас на живо в София (12-18 юли), където да доразвият идеята си за продукт или услуга с бизнес план и подкрепа от ментори. В рамките на една незабравима седмица участниците ще учат и работят в най-съвременни лабораторни условия, наставлявани от експерти от различни сфери на науката, както и от представители на доказано успешни стартиращи компании.

И както всяко състезание и това ще завърши с шампион! Основните критерии за определяне на големия победител ще бъдат: екипната работа, оригиналността на идеята и не на последно място – приложимостта ѝ в реални условия. Най-впечатляващата идея ще получи шанса да се превърне в успешен стартъп и ще бъде подкрепена с първоначално финансиране в размер на 10 000 лв. за създаване на прототип.

Повече информация за програмата Panda Labs можете да намерите тук.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.