1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Panda Labs на WWF с фокус върху бъдещето на храната

Panda Labs на WWF с фокус върху бъдещето на храната

Програмата за младежки иновации на WWF стартира втория си семестър

Програмата за младежки иновации на WWF България Panda Labs поставя началото на своя  втори семестър – „Бъдещето на храната“. В него природозащитници, ментори и десетки младежи от цялата страна рамо до рамо ще търсят варианти за устойчиво и екологично производство и снабдяване с храна. Платформата за кандидатстване  вече е отворена, като крайният срок за регистрация е 28.03.2021 г.

Panda Labs e глобална иновационна платформа за решаване на някои от най-неотложните проблеми в световен мащаб в сътрудничество с влиятелни партньори от сферата на бизнеса, научните среди и неправителствения сектор. В България тя се провежда благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“, както и на новия генерален спонсор и съмишленик - Kaufland България – като част от устойчивата CSR политика на компанията под мотото „Действията носят промяната“.

Основните герои в програмата са младежи на възраст между 15 и 25 години с афинитет към науката, технологиите, иновациите и/или предприемачеството. Те участват в хакатон и работят в отбори между 3 и 5 души, като търсят решения на глобални екологични и социални предизвикателства. Младежите са насочвани от лектори от науката и бизнес средите, както и от доброволци-фасилитатори, и използват методологията „дизайн мислене“, която насърчава генерирането на нестандартни и алтернативни решения.

Отборите-победители, преложили най-впечатляващите идеи, получават възможността да се включат в мастърклас в рамките на седмица и да учат и работят в най-съвременни лабораторни условия заедно с професионалисти от различни сфери на науката, както и с представители на доказано успешни стартиращи компании. Основни критерии за определяне на победителите са: екипната работа, оригиналността на идеята и до каква степен тя може да се приложи в реални условия.

Първият хакатон на Panda Labs приключи преди броени дни. Двадесет отбора, съставени от 88 амбициозни и креативни младежи, потърсиха решение на проблема с отпадъците. Те работиха в продължение на два дни и половина почти без почивка, за да завършат своите предложения. Огромната конкуренция затрудни експертното жури, което след сериозни дискусии открои оригиналната идея за отопление чрез еко-капсули от кафе, както и създаването на две мобилни приложения, стимулиращи рециклирането на отпадъци.

Третият семестър на тема „Бъдещето на мобилността“ ще бъде обявен в края на април. Най-добрите идеи от всички семестри ще получат първоначално финансиране в размер на 10 000 лв. за създаване на прототип на продукта или услугата, дело на младежите, както и за основаване на старт-ъп.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.