1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ПанГея – младежката организация към WWF, вече е реалност

ПанГея – младежката организация към WWF, вече е реалност

Снимка:

11 панди очакват първите си природозащитни предизвикателства

Младежката организация към  WWF – ПанГея, вече е реалност. Първите 11 млади и ентусиазирани природозащитници бяха селектирани измежду над 50 вдъхновяващи кандидатури на ученици и студенти, имали възможността вече да се докоснат до дейността на WWF през някоя от младежките програми на организацията.
 
Младите панди на възраст между 15 и 25 години преминаха през едноседмичен летен лагер, който се проведе в еко-селище „Дебели Даб“ в Стара Кресна. През този период те успяха да се опознаят, проведоха различни упражнения за сплотяване, демонстрираха своите силни страни и интереси и не на последно място – почувстваха досега с природата. Нещо повече, членовете на ПанГея формализираха своята организация като изготвиха устав, по който самите те да управляват дейността си. Също така избраха и гласуваха свой председател, заместник-председател, секретар, ковчежник, координатор доброволци, както и членове на изпълнителния съвет. На кормилото на ПанГея ще застане ученичката Русана Тончева от 12-и клас на ППМГ „Академик Никола Обрешков” в Бургас. 
 
Сферите на работа в ПанГея са вдъхновени и създадени по аналогия на програмите във WWF България, а именно: „Гори“, „Климат и енергия“, „Защитени видове и територии“  и „Комуникации“. Младите панди ще преминат обучителни курсове и практика при ресорните експерти във WWF, след което ще получат проекто-задачи, с които ще трябва да се справят самостоятелно.
 
Освен създаването на собствен правилник, по време на лагера младежите преминаха през серия от обучения, свързани с вербално и невербално общуване, изготвяне на стратегии, подходи за планиране, отчитане и презентиране, онлайн комуникация и други ценни умения, които ще им бъдат от полза в предстоящата дейност.  И най-важното, младежите избраха своята мисия и започнаха работа по създаване на първия си съвместен проект. Това е фотоконкурсът на тема „Красотата и грозотата на България”. Неговата цел е да постави фокус върху контраста между унищожената от човека красота и тази, която все още продължава да ни радва. Експертно жури ще избере най-добрите снимки, които ще бъдат изложени на KvARTal Festival 2022.
 
Ролята на ПанГея за бъдещето на природозащитата у нас
 
ПанГея е устойчива структура за овластяване на будни, ентусиазирани и отдадени на природата и иновативните практики младежи. Чрез нея те ще имат възможността сами да определят каузите, по които да работят, като ще могат да разчитат и на професионална помощ от утвърдените специалисти на WWF. Така младежите ще могат да вдъхновяват със своя пример и да предават знания и модели за опазване на околната среда сред своите връстници и приятели. Голямата цел на ПанГея в дългосрочен план е да генерира активна младежка общност, ангажирана с опазването на околната среда у нас.
 

„През последните две години WWF България работи активно за изграждане на устойчива младежка ангажираност и младежко овластяване. През нашите ръце успешно преминаха и продължават да преминават най-различни проекти като Panda Labs, Panda Labs Junior за справедлив преход и Климатични герои. Що се отнася до ПанГея, тя е съвсем различен случай. Това е младежка организация, създадена от младежи за младежи – те избират дейностите и каузите, с които се занимават, а нашата роля е да ги подкрепяме“, разказва Виктория Табакова, координатор „Младежка ангажираност“ към WWF.


Всеки ученик или студент на възраст между 15 и 25 години, който желае да работи за опазването на природата, да се учи от доказани професионалисти и да заразява с примера и ентусиазма си, може да кандидатства за членство в общността на ПанГея. Формата за кандидатстване е достъпна тук
 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.