1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Парламентът дава зелена светлина за окончателното бетониране на Черноморието

Парламентът дава зелена светлина за окончателното бетониране на Черноморието

Ще бъде гласувано вечното удължаване на строителните разрешения на земеделските земи

В деня, в който започва българското председателство на Европейския съвет, парламентът като втора точка ще гласува вечното удължаване на строителните разрешения на земеделските земи, предупреждава коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“

С преходни и заключителни разпоредби на Закона за посевите и посадъчния материал се предлагат промени в Закона за опазването на земеделските земи, които значително улесняват тяхното застрояване и удължават за вечни времена дадените в миналото строителни разрешения, чийто срок беше вече изтекъл.

С това парламентът дава зелена светлина за окончателното бетониране на българското Черноморие, където множество земи бяха с променено предназначение, но не можеха да се ползват поради изтичането на срока на строителните им разрешителни. В това число са и най-фрапантните заменки на дюни по Черноморието (виж подробности на http://forthenature.org/cases/9 ).

Тази поправка е изключително скандална, защото я няма в първоначалния текст на Закона за посевите и посадъчния материал и се появява по време на неговото второ четене в комисия в устна форма. Няма депозирани мотиви за тези промени и тяхната обосновка. Така обществото на практика ще бъде поставено пред свършен факт!

Промени в едни закони чрез преходни и заключителни разпоредби на други закони, бяха съществена корупционна практика на Тройната коалиция, която преди години беше сериозно критикувана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, тогава в опозиция. В момента с промените в Закона за посевите и посадъчния материал се правят промени в текстовете на Закона за опазване на земеделските земи, Закона за лова и опазване на дивеча, Закона за горите, Закона за виното и спиртните напитки, Закона за защита на растенията и др., като поправките в тях нямат никаква връзка с основния закон. От 52 страници предложения за второ четене, 9 страници са с предложения по Закона за посевите и посадъчния материал и 43 страници са посветени на другите закони!

Коалицията „За да остане природа в България“ се обръща към парламента с искането поправките в Закона за опазване на земеделските земи да бъдат отхвърлени и веднъж завинаги да се преустанови практиката да се гласуват закони в преходни и заключителни разпоредби, които въобще не касаят разглеждания в момента закон.

Пълната прозрачност на работата на парламента е единственият механизъм в момента, който може да предотврати корупцията там.

В случай, че тези поправки бъдат приети, природозащитните организации ще се обърнат към президента Румен Радев с молба за негово вето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.