1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Парламентът прие на първо четене Закон за ограничаване изменението на климата

Парламентът прие на първо четене Закон за ограничаване изменението на климата

Основната цел е да се приведе българското законодателство в съответствие с европейските изисквания

Парламентът прие тази сряда на първо четене Закон за ограничаване изменението на климата. Проектът, внесен от Министерския съвет, подкрепиха 107 депутати, 5 гласуваха против, а 7 се въздържаха.

Междувременно Европейската комисия вече е започнала процедура по нарушение срещу България, защото срокът за транспониране изискванията на европейската директива 2009/29/ЕО е изтекъл на 31 декември 2012 г. Това се отбелязва и в становището по законопроекта на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

Малко преди гласуването на проекта на МС в пленарната зала беше отхвърлен вторият законопроект с идентични текстове, но внесен от депутати от ГЕРБ (от общо 182 народни представители, 85 – "за", 16 – "против", 81 се въздържаха). Според становището на Комисията по европейските въпроси проектът на правителството е в съответствие и с последните регламенти и решения, приети през 2013 г.

Основната цел на гласувания закон е да се приведе българското законодателство в съответствие с европейските изисквания във връзка с ограничаване климатичните промени. Уреждат се конкретни въпроси, свързани със схемата за търговия с въглеродни квоти, схема за доброволно намаление на емисии, за безплатно разпределяне на квоти на оператори на инсталации, участващи в Европейската схема за търговия с емисии.

Урежда се конкретно правната уредба на обществените отношения, свързани с осъществяването на политиката по изменение на климата, като се регламентират компетентните органи, които осъществяват политиката по климата и се уреждат техните правомощия.

Предлагат се промени в разпоредбите относно администрирането на Националния регистър за търговия с квоти на емисии от парникови газове, като се осигурява нормативно регламентиране на задължението за производителите и вносителите на течни горива за транспорта да постигнат за периода от 1 януари 2011 г. до 31 декември 2020 г. намаление на емисиите на парникови газове на единица енергия от целия жизнен цикъл на доставяните течни горива с 6% спрямо средното за Европейския съюз равнище за 2010 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.