1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Първи резултати от зимното преброяване в Германия

Първи резултати от зимното преброяване в Германия

Първата подобна акция се проведе през 2011 година

Врабчето е най-често срещаната зимна птица в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, следвано от големия синигер и коса. Това показват първите резултати от преброяването на птиците, проведено по инициатива на природозащитна организация.
 
 
Parus
В преброяването са участвали над 175 хиляди души от цяла Германия, а в Северен Рейн-Вестфалия са се включили 38 хиляди, които са регистрирали общо 900 хиляди птици, преминали в определения ден и час пред погледа им. От подадените данни става ясно, че те са преброили средно по 33 екземпляра, или с един по-малко, отколкото през януари 2019-та. 
 
В провинция Баден-Вюртемберг също е регистриран спад спрямо миналата година – от 36 на 31 птици. Това са 10 процента по-малко, отколкото средната стойност за страната, която е 34 екземпляра, и така тази провинция е на последното място. И в Баден-Вюртемберг врабчетата са били най-честите посетители на балконите и градините, като средната им бройка е 7 за час.
 
Първата подобна акция организацията проведе през 2011-та. Тази година на много места птиците са били по-малко, въпреки нарасналия брой на доброволците, включили се в преброяването. При някои видове популациите трайно намаляват, като експертите предполагат, че това се дължи основно на заболявания, както и на урбанизацията. Заради големите градове земеделските площи, даващи храна на птиците, все повече се отдалечават от населените места. Затова от НАБУ призовават гражданите да поставят хранилки и поилки в своите градини и по балконите си.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.