1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пет града в България със събития за европейските дни на птиците

Пет града в България със събития за европейските дни на птиците

25 години за мигриращите птици и техните местообитания

В пет града в страната Европейските дни на птиците ще бъдат отбелязани с разнообразни събития. Това са София, Хасково, Свищов, Белене и Гоце Делчев. За 25-ти пореден път BirdLife International кани хора от Европа и Централна Азия да се насладят на чудото на миграцията на птиците. Традиционно тези дни се отбелязват в първата седмица на октомври. Европейските дни на птиците 2018 г. ще се проведат на 6 и 7 октомври (събота и неделя).

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), като партньор на BirdLife International, кани всички да се присъединят към честванията на Европейските дни на птиците и да открият вълнуващия свят и очарованието на миграцията. Милиони мигриращи птици ще напуснат Европа тези седмици, отправяйки се към техните места за зимуване в Африка. По време на миграцията птиците преодоляват хиляди километри и преминават през много опасности, разположени по техните въздушни маршрути.

През 2018 г. 38 партньорски организации (вкл. БДЗП) от 38 държави, част от мрежата на BirdLife International в Европа и Централна Азия, ще организират различни мероприятия за широката общественост – наблюдения на птици, презентации за застрашените видове и техните миграци, екскурзии, кръгли маси и др. Както всяка година BirdLife International ще води статистика за броя на хората, които ще се включат в различните инициативи и за видовете и броя на птиците, които те са наблюдавали.

През 2018 г. Европейските дни на птиците се координират на международно ниво от Natur&ëmwelt (BirdLife Люксембург). Координатор на инициативата в България е Българско дружество за защита на птиците.

Всеки може да се присъедини в отбелязването на 25-та годишнина на Европейските дни на птиците на специалната фейсбук страница на събитието – EuroBirdwatch, където може да открие допълнително информация, да сподели снимки и да научи първи резултатите от тазгодишното издание.

Това е едно от най – големите международни събития, което се организира от 1993 г. насам, като за 25 години в него са взели участие повече от 1 милион хора, които са наблюдавали повече от 75 милиона птици. Основната цел на тази 25-годишна традиция е да повиши вниманието към едно от най-опасните събития в живота на птиците – тяхната миграция, която е съпроводена от безброй застрашаващи ги фактори.

Градове-домакини на събитието в България към които може да се присъедините:

София
2 октомври - екскурзия за наблюдение на птици в парк "Враня" и образователни игри с децата от 3 клас на 92 ОУ "Димитър Талев" в София.

6 октомври - детска приключенска игра "Открий, научи, спечели" в детски научен център "Музейко" в рамките на Детски приключенски фестивал.

Свищов
6 октомври - Наблюдение на птици и щанд на БДЗП в местността „Паметниците“.

Хасково
6 октомври - от 9.30 до 13.00 ч. щанд на БДЗП и точка за наблюдение на птици в парк "Кенана".

Гоце Делчев
12 октомври, 18:00 ч. - „Крилатият съсед 2018“ – филм за живота на белия щъркел ще се излъчи в Дом на културата. Филмът представя кратки моменти от живота на белия щъркел, заснети от първата в страната видеокамера за онлайн наблюдение, монтирана върху щъркелово гнездо в с. Баничан.

Белене
4 октомври, 15:00 ч. – Изработване на хранилки за птици в ОУ „Васил Левски“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.