1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Плевен става все по-шумен

Плевен става все по-шумен

Превишението на граничната стойност е най-голямо в зоните за обществен и индивидуален отдих

Нивата на шум в Плевен през 2010 година са със стойности, по-високи от тези през миналата година, пише dariknews.bg. Превишението на граничната стойност е най-голямо в зоните за обществен и индивидуален отдих, зоните за лечебни заведения и санаториуми. Това съобщи д-р Цветан Димитров от РИОКОЗ-Плевен, а данните са от доклад за шумовото натоварване на града през 2010 година.

Общо 21 пункта за измерването на шума са разположени на различни места в Плевен. Такива апарати има на територии с интензивен автомобилен трафик, това са транспортните артерии и там нормата е 60 децибела, а средното ниво на шум за тази година е малко над 65 децибела.

За да се намали този шум, от общината трябва да вземат различни мерки. Там, където има усилен трафик, е необходимо да се изведе част от движението и да се контролира скоростта на преминаващите превозни средства, поясни д-р Димитров. Там, където има изоточници на промишлен шум, се прави екраниране. Слагат се големи пластмасови или стъклени пана, които предотвратяват директното отиване на шума към блоковете и го задържат над самия път. Друг начин е засаждането на дървета, чийто големи корони задържат част от шума, разказа още той.

 

Етикети Плевен, шум, РИОКОЗ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.