1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. По-малко риби заради инсектициди според японски учени

По-малко риби заради инсектициди според японски учени

Според учените това се дължи на измирането на малки водни организми, служещи за храна на рибите

Определени препарати за растителна защита оказват негативно влияние върху рибните популации. До този извод стигат учени, проследили развитието в японското езеро Шинджи. Става дума за неоникотиноиди, с които фермерите пръскали своите оризови посеви.

След първото прилагане на препарати в близки до езерото оризови плантации са изчезнали цели рибни запаси. Според учените това се дължи на измирането на малки водни организми, служещи за храна на рибите.

При изследването на качеството на водата в езерото и на живота в него учените установили, че след първото пръскане с препарати през 1993 година са настъпили съществени промени в екосистемата. Изцяло изчезнали или силно намалели са някои видове насекоми, червеи и ракообразни, които са част от хранителната верига, особено за новоизлюпените рибки.

Между 1993-а и 2016-та учените редовно са взимали проби от водите на езерото. Доказано е, че през този период биомасата от тези микроорганизми е намаляла до 80 процента от първоначалната стойност, а в резултат на липсващата храна са изчезнали змиорките и някои други видове риби. Уловът на местните рибари намалял от средно 240 тона до 22 тона годишно.

Японските учени изтъкват, че за периода не са наблюдавани други фактори, които да се отразят на рибните запаси. Не са се променили нито съдържанието на сол във водата, нито наситеността с кислород.

Затова се налага заключението, че именно препаратите са отговорни за драстичния спад на рибните популации. В езерото са открити следи от седем различни инсектициди, които в комбинация имат изключително вредно влияние. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.