1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Подобряват качеството на водните ресурси в селските части на Африка

Подобряват качеството на водните ресурси в селските части на Африка

Инженери са проектирали “интелигентни ръчни помпи”

Изследователите се надяват да впрегнат силата на технологията на мобилния телефон за подобряване на качеството на водните ресурси в селските части на Африка. Екип от Университета в Оксфорд във Великобритания предлагатам да се инсталират ръчни помпи, съдържащи устройства, които автоматично изпращат текстови съобщения до местните водни инженери, когато помпите се развалят или пресъхнат.

Устройството, наречено предавател за данни за водата, бива монтирано в дръжките на водните помпи и автоматично следи броя на направените удари, докато помпата работи. Тези данни, които осигуряват оценка на ежедневното и сезонното търсене, включително критични нива на свръхпотребление или нищожно ползване, след това се предават към централен хъб – по този начин информират инженерите, евтино и редовно, за необходимостта от ремонт. Така може да се осигури постоянен приток на вода, пише greentech.bg.

Изследователите ще изпитат своята идея, известна като “интелигентни ръчни помпи”, в 70 села в Кения през август. Прототипен предавател вече е успешно изпробван в Замбия през 2011 година. Изследователите се надяват да разпространят технологията и в други африкански страни, включително Малави, Южен Судан и Замбия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.