1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Покачването на глобалната температура все още може да бъде овладяно до 2°C

Покачването на глобалната температура все още може да бъде овладяно до 2°C

Необходими са рестриктивни държавни политики, в които да се наблегне на енергийната ефективност

Покачването на глобалната температура все още може да бъде овладяно до 2°C в рамките на този век. Това е възможно и изпълнимо, макар и да остава съвсем малко време. Необходими са обаче рестриктивни държавни политики, в които да се наблегне на енергийна ефективност в сградите, намаляване броя на транспорта, който отделя много вредни емисии както и да се вземат мерки за компенсиране на обезлесяването.

Това е  основният извод на последния доклад "The emissions Gap Report" на програмата на ООН за околна среда (UNEP) и Европейската фондация за изменението на климата, огласен тази сряда, броени дни преди международната конференция за борба с изменението на климата в катарската столица Доха (26 ноември).

Ако се продължи линията на сегашните действия и ангажименти на отделните правителства, това означава покачване на средните температури от 3 до 5°C, предупреждават учените, изготвили документа, който показва, че нивата на емисиите парникови газове са с около 14% по-високи от тези, които се очакваше да се случат през 2020 г..

Вместо да намалява, концентрацията на вредни газове като въглероден диоксид (C02) в атмосферата всъщност се покачва с около 20% от 2000 г. насам и ако не се предприемат бързи и адекватни действия от отделните страни, вредните емисии вероятно ще са 58 гигатона (Gt) до осем години, е прогнозата в доклада, изготвен от 55 учени от над 20 различни държави, пише "Дневник".

Тези прогнози съответно водят до сериозно разминаване с очакваните въглеродни емисии от  предходните оценки на UNEP през 2010 г. и 2011 г. Причината е икономическият растеж в няколко ключови развиващи се икономики, както и т.нар. "двойно отчитане" на компенсаторните емисии. Според предходните доклади по темата, емисиите през 2020 г. трябваше да са средно около 44 гигатона и дори по-малко, за да са реалистични и по-големи съкращенията на емисиите.

Докладът от 2012 г. сочи, че дори и при най-амбициозните ангажименти, изпълнени от всички страни при най-строги правила, ще има осем гигатона въглеродни емисии до 2020 г. повече от предварителните изчисления. А това са два гигатона повече в оценката от миналата година.

Според предварителните икономически оценки, цената на бездействието ще е минимум от 10 до 15 процента по-висока след 2020 г., ако необходимото намаление на емисиите се бави и в следващите десетилетия.

"Има две реалности в последния доклад. От една страна разминаването все още може да бъде преодоляно със съществуващите технологии и политики. Има много позитивни действия на национално ниво като енергийната ефективност на сградите, инвестиции в повече гори, въвеждане на нови стандарти за вредните емисии от превозните средства, сериозни инвестиции във възобновяеми източници на енергия (през 2011 г. те възлизат на 260 млрд. долара). Остава обаче и фактът, че преходът към нисковъглеродна зелена икономика се случва твърде бавно и възможността за посрещане на тези 44 гигатона намалява с всяка изминала година," коментира Ахим Щайнер, генерален секретар и изпълнителен директор на Програмата на ООН за околната среда.

Според него, правителствата трябва спешно да засилят изпълнението на ангажиментите си по Конвенцията за климата на ООН. Докладът изчислява, че големи съкращения в емисиите могат да се постигнат чрез действия в секторите строителство, производство на електроенергия и транспорт. По-добрите строителни норми и стандарти за горивата за превозни средства могат също да помогнат.

Докладът е напомняне, че времето изтича.

" Докалдът напомня, че времето за своевременна реакция изтича. На срещата в Доха правителствата трябва спешно да приложат съществуващите решения, които ще позволят по-бърз преход към нисковъглероден и устойчив свят," е коментарът на Кристиана Фигерес, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата.

Според нея, това означава изменение на Протокола от Киото и разработване на ясна визия за това как парниковите газове могат да бъдат ограничени в световен мащаб преди и след 2020 г., както и създаване на институциите, необходими, за да се подпомогнат развиващите се страни.

Преодоляване на пропастта

Докладът разглежда проблема с намаляването на емисиите подробно като го разбива по сектори.

Според изчисленията на учените, повишаването на енергийната ефективност в промишлеността може да доведе до съкращаване с 1.5-4.6 Gt на въглеродния еквивалент.

– В селското стопанство – 1.1-4.3 Gt;
– в горско стопанство – 1.3-4.2 Gt;
– в енергийния сектор – 2.2-3.9 Gt;
– на сградите – 1.4-2.9 Gt;
– в транспорт, включително корабоплаването и въздухоплаването – 1.7-2.5 Gt,
– в сектор отпадъци около 0.8 Gt.

Последният доклад от 2012 г. може да разгледате подробно тук.

Подробно за първата и втората оценка за 2010 и 2011 г. са на разположение тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.