1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Потреблението на хранителни продукти, вода и енергийни ресурси ще се повиши драстично до 2030 година

Потреблението на хранителни продукти, вода и енергийни ресурси ще се повиши драстично до 2030 година

С промените в климата страните от северна Европа ще се превърнат в новите центрове за отглеждане на хранителни продукти

Потреблението на хранителни продукти, вода и енергийни ресурси ще се повиши драстично до 2030 г. вследствие на увеличаването на световното население до 8,3 млрд. души, прогнозира главният научен съветник към британското правителство проф. Джон Бедингтън, цитиран от вестник Telegraph.

Потреблението на хранителни продукти и енергия ще се увеличи с 50%, а на вода – с 30%, смята проф. Бедингтън. Това ще доведе до недостиг в много страни от Африка, Европа и Азия, а промените в климата ще усложнят проблема по непредсказуем начин, допълни той.

"Това ще бъде перфектната буря", прогнозира той по време на конференция за устойчиво развитие, която се провежда в Лондон. Според него няма да се стигне до абсолютен срив, но нещата ще се влошат много сериозно, ако не бъдат предприети нужните мерки.

Според специалиста във Великобритания няма да има недостиг, но може да се очаква силно поскъпване на храните и енергията. В момента световните хранителни запаси се намират на 50-годишно дъно.

За да се предотврати този проблем, трябва да се използват растителни култури, устойчиви на болести, да се въведат по-добри практики за отглеждането им и да се използва екологично чиста енергия. В противен случай недостигът може да бъде причина за война, размирици и масова миграция на населението.

С промените в климата страните от северна Европа ще се превърнат в новите центрове за отглеждане на хранителни продукти, докато други региони ще трябва да използват по-съвременни пестициди, за да поддържат своето производство./regal.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.