1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правителството планира да отмени решението си за изграждането на защитна мрежа между България и Турция

Правителството планира да отмени решението си за изграждането на защитна мрежа между България и Турция

Мотивите за отмяната са финансови

На редовното си заседание тази сряда правителството планира да отмени решението си от април миналата година, което предвиждаше изграждането на 181 км защитна мрежа между България и Турция.

Целта на мрежата бе да ограничи разпространението на болестта шап и други заразни болести. След като дълго време от Министерството на земеделието и храните обясняваха положителните страни на изграждането на едно подобно заграждение, една година по-късно се оказа, че страната ни няма пари за нещо подобно.

Съгласно окончателния вариант на инвестиционния проект общата строителна стойност на обекта за трите области – Бургас, Ямбол и Хасково, възлиза на 28 млн. лв. с ДДС, като тази сума превишава четири пъти одобрената с решението на кабинета.

Освен това ще бъдат необходими допълнителни средства и за обезщетения на собственици на отчуждени имоти, както и средства за текущо и бъдещо поддържане и контрол на изграденото съоръжение. Трасето преминава и през девет защитени зони за опазване на местообитания и птици и е необходима допълнителна оценка за съответствие по Закона за биологичното разнообразие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.