1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Предстои дебат за емисионните стандарти за автомобилите в Съвета по околна среда на ЕС

Предстои дебат за емисионните стандарти за автомобилите в Съвета по околна среда на ЕС

В сферата на околната среда в рамките на председателството за първите 4 месеца са проведени общо 93 срещи

Предстои политически дебат за емисионни стандарти за нови леки и лекотоварни МПС, който ще бъде през юни в рамките на Съвета на ЕС по околна среда. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на актуални въпроси на членовете на парламентарната комисия по околната среда и водите. „Предложението за емисионните стандарти е част от интегрирания подход на ЕС за намаляване на емисиите от СО2 и изменение на действащия регламент. Целта е да се очертаят целите и разпределят усилията на страните. Това е тежък регламент заради различни интереси, които се преплитат от страна на производителите и на гражданите при усилията за намаляването на парникови газове“, обясни министърът.

В сферата на околната среда в рамките на председателството за първите 4 месеца са проведени общо 93 срещи, сред най-важните са двете заседания на Съвета на министрите на околната среда в Брюксел и в София, посочи министърът. Той отбеляза, че са финализирани преговорите за емисиите от парникови газове в земеползването и горското стопанство, по законодателен пакет „Отпадъци“ и по емисиите на въглероден диоксид от нови тежкотоварни превозни средства.

Министър Димов обобщи пред депутатите и резултатите от Неформалния съвет на министрите на околната среда на ЕС в София на 10-11 април „Едната от двете основни теми на неформалния съвет беше качеството на атмосферния въздух. Обявих тази тема като мой приоритет още с встъпването в длъжност и тя беше приета изключително добре. До момента темата за атмосферния въздух не е била издигана на високо политическо ниво, въпреки че почти всички страни членки не отговарят на изискванията на СЗО, а 2/3 са заплашени от наказателна процедура“, отбеляза министърът. Той посочи, че по отношение на чистотата на въздуха едно от важните заключения, около които се е обединил съветът на министрите, е че това е не само екологичен, а социално-икономически проблем. Във връзка с основните замърсители битовото отопление и транспорта, министърът съобщи, че предстои да бъдат представени промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Още от идния отоплителен сезон ще бъдат въведени изискванията за съдържанието на сяра и пепел в твърдите горива, така че на пазара да не се продават силно замърсяващите. Една от основните предстоящи теми на министрите по околната среда на страните от ЕС е и разговорът за финансирането на мерки за подобряване качеството на въздуха в следващата финансова рамка на ЕС.

Втората ключова тема на неформалния съвет е свързана с приоритета на българското правителство за намаляване на административната тежест върху бизнеса и гражданите. Целта е да се постигне по-добро регулиране в рамките на ЕС и премахване на бюрократичните пречки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.