1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Приказка за есетрата – за пътя на едно безстрашно създание

Приказка за есетрата – за пътя на едно безстрашно създание

Тази история е отпреди много години и звучи като приказка, но е истинска

Някога преди много години рибарите в малко крайдунавско селце живеели щастливо и благополучно. Късметът бил с тях всеки ден и те ловели риба, която после продавали, и така изхранвали семействата си.

Рибата била толкова вкусна, че все повече хора искали да се насладят. А колко неустоим бил хайверът! Хората започнали да ходят при рибарите все по-често и всеки търсел ценните зрънца.

Рибарите разбрали, че късметът този път наистина им се усмихнал, и открили начин как да улавят повече риби. Хвърляли мрежи и остри, закривени куки, от които рибите не можели да избягат. Пълнели лодките с есетри, които продавали на хората все по-скъпо и по-скъпо.

Но за зла участ дошъл ден, в който рибарите не могли да хванат нито една риба. Нито на следващия ден, нито дори на следващата седмица. А когато минал цял месец без улов, те се завайкали и заоплаквали съдбата си.

От година на година хората в селцето ставали все по-бедни и виждали спасението си далеч от родното място в търсене на друго средство за препитание. Само ако можеха да върнат времето назад и да не бяха посягали толкова лакомо към хайвера… От него щяха да се излюпят рибки, които на свой ред да станат родители и да осигурят прехраната на клетите рибари.

Тази история няма щастлив край. Но има и друг начин да я завършим заедно с вас…

Тази история е отпреди много години и звучи като приказка, но е истинска. Очаквайте още една, която се случи само преди няколко дни. Тя има неочакван край и не е за изпускане!

Гледайте видеото за невидимите риби и го покажете на приятелите си. Ръцете на рибарите са празни, но дали има шанс за тях отново да се върнат с богат улов?!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.