1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитни организации са разтревожени от дългосрочния ефект от екокатастрофата в Унгария

Природозащитни организации са разтревожени от дългосрочния ефект от екокатастрофата в Унгария

По река Марцал е обявена трета степен на тревога

Международната природозащитна организация WWF е силно разтревожена от дългосрочния ефект върху околната среда след аварията с хвостохранилището в алумиениевата компания в унгарския град Айка, на 160 км югозападно от столицата Будапеща. Това се казва в съобщение до медиите на Международната природозащитна организация WWF. Вероятно леко радиоактивната и високо корозивна утайка съдържа токсични тежки метали като олово, кадмий, арсеник и хром и досега е покрила около 40 кв. км. По река Марцал е обявена трета степен на тревога, като според експертите практически цялото количество риба по горното течение на реката е било унищожено. Съдбата на дивите животни вероятно ще бъде същата като на домашните.

Утайката е с pH ниво до 13, като в река Марцал се излива киселина, за да неутрализира основата, преди да е достигнала реките Раба и Дунав. Червената тиня все още изтичаше вторник сутринта от хвостохранилището.

Според д-р Золтан Илеш, държавен секретар по защита на околната среда на Унгария, страната е съвсем в началото на премахването на последствията. Първо трябва да бъде събрана токсичната тиня, а после да се неутрализира, преди да достигне Дунав, което ще стане след около 5 дни.

За хората от поречието на Дунав разливът припомни трагедията с изтичането на цианиди в Бая Маре, Румъния през януари 2000 г. Тогава се скъса стената на хранилище на завод за добив на злато, а вълната от цианиди и тежки метали бързо се прехвърли от една река в друга, като уби рибата и целия воден живот и отрови питейната вода.

В района на Дунав има много подобни хвостохранилища, някои са изоставени, други – не. Някои съдържат тежки метали и радиоактивни елементи. Нито едно от тях не е напълно безопасно и този инцидент показва това”. В Унгария има две други подобни рафинерии с около 50 млн. куб. м. токсични утайки във високо чувствителни райони близо до реки (като тази в Алмашфузито на брега на Дунав) или карстови водни басейни, което заплашва дивата природа, влажните зони и питейната вода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.