1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници връщат лешоядите в българската природа

Природозащитници връщат лешоядите в българската природа

Природозащитници организираха пътуване за журналисти, на което представиха резултатите от свършената работа по проект за опазване на няколко изчезващи вида лешояди

В района на Сливен и Природен парк "Сините камъни" природозащитната организация „Зелени Балкани“ от години работи по възстановяване на популацията на няколко изчезващи вида лешояди. За да подобрят екосистемата в района, природозащитниците са населили голяма част от територията на Парка с каракачански овце. Те се използват единствено за естественото поддържане на пасищата, на които животните се хранят. От „Зелени Балкани“ използват западноевропейски модел за развъждане на лешоядите чрез изграждане на огромна клетка, наречена волиера. Целият процес по възстановяване на редките видове започва още в началото на 90-е години.

стадо каракачански овце

стадо каракачански овце


Как и защо изчезват лешоядите?
През 90-е години се установява, че четирите вида европейски лешояди са почти изчезнали, а няколко десетилетия по-рано Сливенският край се е славел с разнообразието на тези видове. Учените изтъкват като основна причина интензивната земеделска дейност и криворазбраното вярване, че лешоядите са грабливи птици, които унищожават селскостопански видове. Всъщност научните факти сочат, че лешоядите се хранят единствено с умрели животни и не са заплаха за домашните. В същото време хищните птици са санитарите в дивата природа и се грижат за почистването ѝ от трупове на мъртви животни. Загубата на биоразнообразие обаче, причинена от човешката дейност, заличава редките видове лешояди от територията на страната ни. Това се случва през 30-40-е години на миналия век. Тогава започват да се залагат отровни примамки със стрихнин, с които се унищожават вълци, а също и диви грабливи птици. Този процес е характерен и за останалата част от Европа, където почти са ликвидирани лешоядните популации. Естествено запазени лешояди са останали основно в Родопите у нас и в Испания.
В началото на 90-е години в Родопите са останали едва 15 екземпляра лешояди.
Основни проблеми за възстановяване на популацията от лешояди
- залагане на отровни примамки;
- електропреносната мрежа, на доста места е обезопасена през последните години;
Усилия за връщане на лешоядите у нас
Ивелин Иванов е основният двигател на процеса по спасяване на лешоядите в България.
Ивелин Иванов, природозащитник,

Ивелин Иванов, природозащитник, "Зелени Балкани"


Няма да забравя тогава с едно трабантче носихме храна или с раница, пълна с кланични отпадъци в автобуса за Стара Загора, Хасково, Маджарово, така бяха първите подхранвания. Това продължи 4-5 години. В една раница слагаш храната и докато те изгони шофьорът, после на автостоп. Така започнаха нещата.“
От над 20 години той се занимава със спасяването на популацията, лично е внесъл от Испания част от първите екземпляри. Сега от белоглавия лешояд има около 100 гнездящи двойки в България. Така наречената волиера е голямата клетка, в която се отглеждат лешояди за разплод и за адаптиране към природата нии. Една от волиерите у нас се намира сред природен парк Сините камъни. В нея живеят над 10 индивида, които ще прекарат всеки по около 4 години в затвореното пространство, за да достигнат зряла възраст. Това ще е гаранция, че след като бъдат пуснати, птиците ще останат в страната ни.
волиера за развъждане на лешояди

волиера за развъждане на лешояди


В България естествено се срещат четирите европейски вида лешояди - брадат, белоглав, черен и египетски. Понастоящем в страната ни като гнездящи видове се срещат само белоглавият и египетският лешояд. Предполага се, че гнездят 1-2 двойки черни лешояди, без обаче да са открити техните гнезда. Брадатият лешояд е изчезнал за фауната на България, като изключително рядко могат да се наблюдават единични скитащи екземпляри.
Дейностите на Зелени Балкани за опазване на лешоядите се осъществяват с финансовата подкрепа и в партньорство с Франкфуртското Зооложко Дружество, Фондацията за Черния Лешояд, Фондацията за Брадатия Лешояд, EURONATUR, Whitley Foundation.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.