1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проблемът с отпадъците в световен мащаб става все по-сериозен

Проблемът с отпадъците в световен мащаб става все по-сериозен

Повече от 33 % от отпадъците идват от развитите страни

Проблемът с отпадъците в световен мащаб става все по-сериозен. До 2050 година количеството боклуци, произведени от човека, ще се увеличи със 70 процента, изчисляват експерти от Световната банка.

В свой доклад организацията посочва, че в момента всяка година произвеждаме малко над 2 милиарда тона отпадъци. Заради нарастването на световното население и засилващата се урбанизация, през следващите 30-тина години това количество ще се увеличи до 3,4 милиарда тона.

Затова експертите препоръчват по-големи инвестиции за системи за управление на отпадъците. През последните 18 години Световната банка е вложила близо 5 милиарда долара в 300 подобни проекта в цял свят.

Повече от 33 процента от отпадъците идват от развитите страни, макар че тяхното население е едва 16 на сто от световното. Прогнозите са, че в Африка количеството отпадъци ще нарасне три пъти, а в Югоизточна Азия ще скочи двойно. И докато държавите с високи доходи рециклират около 30 процента от отпадъците, в развиващите се страни този дял е едва 4 на сто.

Докладът стига до заключението, че най-сериозните проблеми са причинени от пластмасовите отпадъци. Ако те не бъдат събирани и рециклирани, могат да замърсят екосистемите за хилядолетия напред, предупреждават експертите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.