1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Продължава груповият лов на дива свиня

Продължава груповият лов на дива свиня

Тази година обстрелът е двойно по-голям от миналата

Продължава груповият лов на дива свиня. През тази седмица предстои да започне и ловът на яребица, а през декември на заека. Това съобщи за радио „Фокус” Невен Каравасилев, председател на ловно-рибарско дружество „Лебед” в Бургас.

„Нещата вървят по план. Работим съвместно със структурите на БАБХ-Бургас във връзка с изследванията на дивата свиня за класическа чума, за шап по чифтокопитни и се дават регулярно пробите”, каза Каравасиев. Във вторник се е провела среща за мерки по локализиране на болестта шап, като евентуално за в бъдеще, с подготовката на новия закон и с ангажиментите, които са поети към ЕС, ще бъдат изградени хладилни бази на територията на цялата страна, в които временно ще бъде съхраняван отстреляният дивеч за вземане на пробите за всичките болести, които се срещат при дивеча.

Вчера са били закупени 40 тона фураж, царевица и др. и в момента се раздават по дружинките и ловно-стопанските райони и ще бъдат употребявани за подхранване на дивеча за зимния период, което ще даде добри резултати. Тази година обстрелът е двойно по-голям от миналата. „Още от самото начало се виждаше, че има дивеч и в частност за дивата свиня”, поясни Каравасилев.

Той добави, че интерес към организирания групов лов има от страна на италианци, испанци, французи, рядко на кипърци и гърци, но тенденцията е българските ловци да не пускат чужденци в техни територии. „Предпочитат те да си ловуват дивеча, който стопанисват. Влизаме в един антагонизъм, тъй като ние, в това число и държавните структури, нямаме възможност и желание да им предоставим тези услуги, тъй като реално приходите от международен ловен туризъм не са чак толкова много”, каза още Каравасилев.

В зависимост от различните видове дивеч цената варира за чужденци. Това, което всеки от чужденците заплаща, е ловният билет на стойност 45 лева за месец. Има и ежедневни такси, цена на разрешително, цена за ловен водач, носач на дивеча и след като приключи ловният излет в зависимост от това какво са отстреляли ловците, се заплаща крайната цена, като тя варира от 4 евро за бройка убит пъдпъдък и стига до хиляди евра, когато става въпрос за благороден елен, за трофейни глигани и т.н.

За около 11 животни от регион Бургас е установено, че са преболедували от болестта шап.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.