1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проучванията за добив на газ са безопасни за чистотата на Черно море

Проучванията за добив на газ са безопасни за чистотата на Черно море

Снимка:

Технологията, която ще се прилага, е най-съвременната и е щадяща околната среда

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева определи като шанс за България проучванията за газ в Черно море. „Темата  с провеждането им е много чувствителна, затова изключително строго следим да се спазват всички изисквания, произхождащи от екологичното законодателство“, каза министър Василева в предаването на БНТ “Денят започва с Георги Любенов”.

Още през 2011 година в законодателството, свързано сиздаване на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), бяха въведени по-строги изисквания още на фаза проучвания.

„Всички трябва да бъдат спокойни, защото технологията, която ще се прилага, е най-съвременната и е щадяща околната среда. Взети са всички мерки  по отношение на изисканите проучвания, които са проведени от 2012 до сега, разработени са всички координационни действия и планове за недопускане на каквото и да е замърсяване“, подчерта министър Василева.

МОСВ полага  големи усилия за опазване чистотата на морските води. Близо 350 милиона лева са инвестирани чрез Оперативна програма "Околна среда 2007-2013" в изграждането на пречиствателни съоръжения по цялото Черноморие. Само през изминалата  година бяха пуснати в експлоатация пречиствателни мощности в много от големите населени места по Черноморието.

За да не се повтори замърсяването от август миналата година в с. Лозенец, МОСВ е отпуснало 750 000 лева, с които се подпомага финансирането на проект за изграждането на  задържателен резервоар. Съоръжението ще подпомага работата на съществуващата пречиствателна станция в случаите на пренатоварване като задържа  част от отпадните води и ги преработва през нощните часове. Кметът на община Царево гарантира навременното изграждане на това съоръжение до новия летен сезон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.