1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проведе се международно преброяване на зимуващите пеликани

Проведе се международно преброяване на зимуващите пеликани

Екипи на Българско дружество за защита на птиците също се включиха в международната инициатива

Международно преброяване на зимуващите къдролгави пеликани на Балканския полуостров се проведе в края на ноември и средата на декември. Целта на преброяването е да се съберат данни за числеността и разпространението на застрашения къдроглав пеликан в изследвания район. Проучването се проведе на два етапа – в края на ноември се извърши преброяване на вида в Западните Балкани – Западна Гърция, Албания и Черна гора, а в периода от 9 до 12 декември бяха посетени влажни зони в България и Румъния. Събитието се организира в рамките на проект „Животът на пеликана“.

Екипи на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) също се включиха в международната инициатива. Те посетиха влажните зони с най-голямо значение за зимуващите къдроглави пеликани в страната – Бургаските езера, езеро Сребърна, язовирите Овчарица, Розов кладенец, Студен кладенец, островите по река Дунав Варненското езеро и др.

Общо в България бяха преброени 754 къдроглави и шест розови пеликана. За сравнение при преброяването през 2021 г. бяха установени 1469 къдроглави и 48 розови пеликана. Традиционно най-много къдроглави пеликани бяха наблюдавани в района на Атанасовско езеро край гр. Бургас – 535 инд., на пясъчни коси и острови по река Дунав в участъка от с. Долни Цибър до гр. Силистра – 172 инд. и в езеро Сребърна – 12 инд. Нашите екипи установиха и шест розови пеликана – пет в язовир Мандра и един – в язовир Розов кладенец.

ъбраните данни ще допринесат за по-доброто познаване на вида и изпълнението на природозащитни дейности за къдроглавия пеликан в Югоизточна Европа. Трансграничното сътрудничество е от ключово значение за опазването на този вид.

Дейностите по опазване на къдроглавия пеликан се осъществяват в рамките на проект „Животът на пеликана“ (LIFE18 NAT/NL/000716), финансиран по програма LIFE на ЕС и с помощта на Whitlеy Fund for Nature.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.