1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проверяват заменки от 2005 година край Шабла дали са дюни

Проверяват заменки от 2005 година край Шабла дали са дюни

Снимка:

Създадоха Регионална комисия, която да следи за застрояването в защитени територии

Първо заседание на Регионалната комисия за действия и проверки относно застрояването в защитени територии се проведе в областна управа в Добрич на 30 януари. Комисията е създадена със заповед на областния управител Желязко Желязков. Подобни регионални структури започват да заседават в трите морски области – Варна, Добрич и Бургас, в които ще бъдат обследвани всички сигнали за строежи в защитени територии.

Общо 13 са защитените територии в Добричка област, в които влизат резервати, защитени местности, природни забележителности, морски плажове и дюни. По данни на Регионалния отдел за национален строителен контрол няма установено незаконно строителство, но има две преписки от 2007 и 2010 г., в които се заявяват инвестиционни намерения в района на с. Крапец и в землището на община Шабла. По втората преписка има образувано дело заради извършена замяна между Националното управление по горите и еднолично дружество още през 2005 г. Тъй като заменените парцели са спорни, в момента делото е на първа инстанция и е назначена експертиза, която да докаже дали това наистина са дюни. Съдебното дело започва през миналата година, когато от областна управа искат връщане на земята.

Областният управител Желязко Желязков е възложил на ОД „Земеделие“ да извърши проверка от 2005 г. насам дали има преписки за промяна на статута на земята в зона А и зона Б. От своя страна общините трябва да проверят има ли подадени към момента инвестиционни намерения, както и да подадат информация за издадени строителни разрешения за същия период.

На следващо заседание Регионалната комисия ще изиска от РИОСВ да представи информация какъв е ограничителният режим във всяка една територия, защото защитените територии не са само държавна собственост, но и общинска.

На заседанието на новосъздадената Регионална комисия, чиито председател е Областният управител Желязко Желязков, присъстваха заместник-областният управител Стефка Генчева, представители на Областна администрация Добрич и на общини, представители на РОНСК – Добрич, на Службата по геодезия, картография и кадастър, на ОД „Земеделие", както и представители на Държавните горски стопанства - Добрич, Генерал Тошево, Балчик и Тервел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.