1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Провежда се разширен мониторинг на мечата популация в Смолянско

Провежда се разширен мониторинг на мечата популация в Смолянско

В преброяването участват близо 50 експерти от цялата страна

Двойно повече експерти по линия на Министерството на околната среда и водите и Държавните горски стопанства участват в разширения мониторинг на мечата популация в Смолянско, каза директорът на Регионалната инспекция на околната среда и водите в Смолян.

Мониторингът ще продължи до 23 октомври, а мечките ще се броят чрез обхождане на предварително начертани маршрути. Обходът ще се извърши днес, 20 октомври, и утре, а експертите ще събират косми, екскременти и други следи, с цел извличане на ДНК, тъй като това е най-точният метод, който ще даде информация за броя на индивидите. Ще се вземат под внимание и оставените следи, а целта е да се направи статистика за прираста на мечката и точния й брой. Предвижда се освен движение по маршрутите да се организират и нощни чакала, разположени на различни места в гората, откъдето също ще се наблюдава движението на мечките. Обхваната е цялата територия, като е засилено присъствието в проблемните места.

В преброяването участват по 1-2 експерти от всички Регионални инспекции на околната среда и водите, по трима експерти от трите национални парка, както и експерти от всички Държавни горски стопанства в областта или около 50 души общо. Този път преброителите са в по-разширен състав и са двойно повече от пробното преброяване през септември. Проблемите с мечките са най-много в Смолянския регион. Реално целият наличен ресурс от експерти по мечките в системата на МОСВ е в Смолян. Разширеният мониторинг се провежда седмица преди началото на официалното преброяване на мечките в България. Все още няма данни от първия мониторинг през септември. След като се обработят всички данни ще има крайна оценка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.